2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 20. 18:30, hétfő | Helyi
Forrás: aktuality.sk, tasr

Lejárt az ultimátum, indítványozzák Matovič leváltását

 Lejárt az ultimátum, indítványozzák Matovič leváltását

A Smer pár napon belül indítványozni fogja a rendkívuli parlamenti ülés összehívását, melyen Igor Matovič kormányfővel szemben kezdeményeznek bizalmi szavazást.

A javaslatot Peter Pellegrini táborát erősítő független képviselők is aláírták. A Smer szóvivője elmondta, jelenleg összesítik az aláírásokat, a napokban pedig be is nyújtják a kormányfő leváltását szorgalmazó javaslatot.

Robert Fico többször elmondta, készen állnak Matovič leváltására, de szerintük nemcsak a diplomamunkája miatt kell távoznia a kormány éléről, hanem az eddigi viselkedése alapján is alkalmatlan a posztjára.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy a diplomamunkabotrány révén Matovič saját magát is tolvajnak és csalónak nevezte. A volt kormányfő azzal érvel, hogy a miniszterelnöki posztot nem láthatja el egy csaló.

Az ellenzéki képviselők 3 napos ultimátumot adtak Matovičnak, mivel nem jelentette be lemondását, ezért ők fogják követelni a távozását.

A rendkívüli ülést legalább 30 képviselőnek kell támogatnia. A Smer mind a 26 képviselője aláírta a javaslatot, ha ehhez hozzáadjuk a volt 11 smeres képviselőt, már meg is van a szükséges számú aláírás.

Ha Matovič bukik, az egész kormánynak annyi, és előrehozott választásokra kerül sor. Erre azonban parányi az esély, mivel Juraj Šeliga a Za ľudí színeiben induló parlamenti alelnök tegnap a Na telo műsorban azt mondta, Matovič diplomamunkája miatt nem fogja megbuktatni az egész kormányt. Ezt azzal magyarázta, hogy nem áll szándékában ismét megnyitni a teret Fico előtt.

Matovič ugyan belátta, nem volt mintadiák, és lehetnek problémák a diplomamunkájával is, de addig nem megy sehova, amíg nem teljesítette a választóknak tett ígéreteit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.