2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 25. 13:30, péntek | Életmód
Forrás: TASR

Nálunk is elérhető lesz a koronavírusos páciensek dexametazonos gyógyítása

 Nálunk is elérhető lesz a koronavírusos páciensek dexametazonos gyógyítása

POZSONY, szeptember 25. – Az Európai gyógyszerügynökség (EMA) által javasolt dexametazonos gyógyászati módszer elérhető lesz a szlovákiai betegek számára is.

A TASR hírügynökségnek ezt Marjan Vrbnjak, a KRKA vállalat ügyvivője erősítette meg azzal, hogy a forgalomba hozás legkorábbi időpontja 2021 január vége lehet.
Elmondása szerint a gyógyszer már a szlovák piacon van. „Jelenleg folyik a gyógyszer itthoni regisztrálása a COVID-19 betegek számára. Amint ez a folyamat végbemegy és a tagállamok jóváhagyják, a gyógyszer elérhető lesz minden egyes beteg számára,” mondta Vrbnjak.

Az EMA a dexametazon használatát a 12 éves kortól idősebb, ill. felnőtt betegeknek ajánlja. A gyógyszer kiegészítésként szolgál az oxigénterápiára szoruló betegek esetében. A dexametazon újfajta felhasználási módját azonban még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, amely gyakran kikéri az EMA véleményét hasonló döntések során.

Brit tudósok júniusban bizonyították, hogy a dexametazon 30%-kal csökkenti a COVID-19-ben szenvedő, kórházi ápolásra szoruló súlyos betegek halálozási arányát. Röviddel ezután az Egyesült királyság kormánya jóváhagyta a gyógyszer kórházakban történő használatát.

A szlovák orvosoknak is van tapasztalatuk a gyógyszerrel. A pozsonyi kórház infektológiai osztályán még az első hullám ideje alatt szintén jó eredményeket értek el több beteg esetében is.

„A Dexametazon egy kortikoid-alapú hatóanyag, amely több, az EU által is engedélyezett gyógyszerben már évtizedek óta megtalálható,” nyilatkozta a Gyógyszerfelügyelet. Gyulladások csökkentésére használják elsősorban, de kifejti hatását az alergiák és az autoimmun betegségek kezelésekor is. Más gyógyszerekkel ötvözve az onkológiában is bevált hatóanyagként használják, főleg a hányás meggátolására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.