2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Október 06. 05:47, csütörtök | Tech
Forrás: SG, Techsoup

2024-től egységes töltőszabvány lép érvénybe az EU-ban

2024-től egységes töltőszabvány lép érvénybe az EU-ban

Ezt követően mintegy két évvel pedig ugyanezt a szabványt kiterjesztik a laptopokra is, így egyszerre több platform is bekerült a csomagba.

Az Európai Unió töltÅ‘szabványokkal kapcsolatos törekvéseirÅ‘l rengetegen írtak az elmúlt évek során, a gyártókkal folytatott vita ugyanis egy ideje már tart. Nem is olyan régen megerÅ‘sítették, hogy az USB-C lett az egységes európai szabvány, ezt most foglalták törvénybe, néhány további részlettel együtt. A 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott, az egységes töltÅ‘kre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség 2026 Å‘szére a laptopokra is kiterjed majd.

A közösség hivatalos oldalán olvasható közleményben arról tájékoztatnak minket, hogy a parlament jóváhagyását követÅ‘en megszületett a törvény, amely minden gyártót az USB-C szabvány alkalmazására kötelez majd. A legfontosabb határidÅ‘ 2024 vége, vagyis az egyes cégeknek még két évük van felkészülni a nagy átállásra, amely elsÅ‘sorban az Apple-t érinti, hiszen leginkább Å‘k tartottak eddig ki saját megoldásuk alkalmazása mellett. Az okostelefonok mellett a táblák, a digitális kamerák, a headsetek, a kézikonzolok, a hordozható hangszórók, az e-olvasók, a billentyűzetek és egerek, a hordozható navigációs rendszerek, de még a fülhallgatók is felkerültek a listára, egy fontos kiegészítéssel.

A felsorolásban ugyanis feltűnnek még a laptopok is, mivel azonban ez utóbbi esetében némileg komolyabb erÅ‘feszítésre (és anyagi kötelezettségre) lesz szükség a gyártók részérÅ‘l, a határidÅ‘t ebben a szegmensben 2026-ra tolják ki, vagyis még további 4 éven keresztül lesz lehetÅ‘ség az USB-C esetleges mellÅ‘zésére. Az európai bizottság itt nem állna meg, állításuk szerint a vezetéknélküli töltést lehetÅ‘vé tévÅ‘ eszközöknél is törekednek a harmonizációra, ami az interoperabilitás megvalósításával válna valóra, vagyis ezen a területen is hasonló intézkedésre számíthatunk – azt viszont még nem tudjuk, hogy mindez mikor járna majd konkrét következményekkel.

A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekbÅ‘l, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból. A jogszabály eléri ugyanis, hogy nem szükséges minden készülékhez másik töltÅ‘t használni, illetve vásárolni akkor, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket. A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltÅ‘vel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzÅ‘ket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévÅ‘ töltÅ‘ik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthetÅ‘ lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltÅ‘t vásárolni. A meglévÅ‘ töltÅ‘ket így többen tovább használják majd.

Az EP szerint a felesleges töltÅ‘váltást elkerülve a vevÅ‘k összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, illetve az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltÅ‘kbÅ‘l, amelyek mennyisége így csökkeni fog.

Címkék: EU, töltőszabvány, usbc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.