2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2020. Augusztus 06. 10:15, csütörtök | Világ

75 éve dobták le az első atombombát

75 éve dobták le az első atombombát

A világtörténelem egy szomorú mementója

1945. Augusztus 6-án, reggel 8 óra 15 perckor (magyar idő szerint hajnali 1 óra 15 perc) dobták le a történelem első atombombáját Hiroshimára. Az addig harctéren ismeretlen fegyver ereje sokkoló volt, és bevetése a mai napig nagy vitát kavar. A robbanást követő pár másodpercben több ezren szörnyet haltak, az azt követő négy hónapban pedig még körülbelül 140 ezren hunytak el sugárfertőzésben. Azt azonban megbecsülni sem lehet, vajon a robbants és annak következményei hány ember életét keserítette meg és tette tönkre.

A bomba ledobásának célja az amerikaiak részéről az volt, hogy az európai hadszíntér után végre a Csendes-óceánon is béke legyen. A szívos Japán Birodalom kész volt a végsőkig harcolni, Truman elnők pedig nem mert több ezer amerikai katona életet kockára tenni egy esetleges partraszállással.

A Hiroshimára ledobott Little Boy és a három nappal később Nagaszakira ledobott Fat Man térdre kényszerítette Hirohito császárt, és szeptember 2-án aláírták a megadási nyilatkozatot, ezzel hivatalosan is lezárult a második világháború.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.