2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 07. 00:20, hétfő | Tech
Forrás: Guardian

A Blue Origin küldhet először nőt a Holdra

A Blue Origin küldhet először nőt a Holdra

Négy évet kell még várnunk, de 2024-ben rajtol az első Holdra irányuló magánűrutazás, a NASA pedig nagyon közel jár a döntéshez, amely alapján kiderül, melyik cég fogja építeni az első magán-holdjárót.

A Guardian információi szerint Jeff Bezos milliárdos űrcége, a Blue Origin lehet a befutó.

Bezos cége versenyben van azért, hogy megállapodást kössenek a Nasával, hogy melyik magáncég gyártja majd azt a holdjárót, ami 2024-ben landolna majd a Holdon a tervek szerint.

A tulajdonos közösségi profilján tette közzé azt a videót, amely bemutatja a BE-7-est, azaz a NASA egyik alabamai űrállomásán tesztelt holdjárójukat.

Eddig összesen 12 férfi léphetett a Hold felszínére, nÅ‘ egyelÅ‘re egy sem. A NASA és Bezos egyetértenek abban, hogy itt az idÅ‘ ezen változtatni. Hogy melyik cég működik majd együtt a Nasával a következÅ‘ évtizedben a Holdutak technikai hátterére vonatkozóan, az 2021 márciusában döntik el. Versenyben van még Elon Musk SpaceX cége, valamint a Dynetics nevű cég is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.