2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Szeptember 21. 22:47, szerda | Tech
Forrás: TechRadar • Grant Shapps • Just Super by Getty Images

A britek 2025-től indítják az önvezető autókat

A britek 2025-től indítják az önvezető autókat

A szigetország célja, hogy növelje a közúti biztonságot, valamint hogy jobb összeköttetést biztosítson a közösségek között.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter elmondta, hogy az autópályás önvezetést egy éven belül engedélyezni fogják, míg a tömegközlekedésben az ilyen járművek 2025-tÅ‘l jelenhetnek meg. A várakozások szerint biztonságosabbá válnak az utak azáltal, hogy csökkentik a vezetÅ‘i tévedések kockázatát az ütközések során. A brit kabinet várakozásai alapján az ágazat 38 000 új munkahelyet teremt majd. A kormány megerÅ‘sítette, hogy az önvezetÅ‘ autók utasai nem lesznek felelÅ‘sek a vezetés közben bekövetkezÅ‘ "incidensekért", hanem kizárólag a gyártókat vagy az üzemeltetÅ‘ intézményt terheli majd a felelÅ‘sség. Ezzel a brit kormány az illetékes angol és walesi, valamint a skót jogi bizottság ajánlását követi.

A kormány az elképzelések szerint 100 millió fontot szán a biztonsági technológia kutatására és fejlesztésére, valamint a kereskedelmi autonóm vezetési szolgáltatásokra. ElÅ‘bbi magában foglalja az önvezetÅ‘ autók teljesítményének vizsgálatát rossz idÅ‘járási körülmények között, valamint azt, hogy ezen járművek hogyan lépnek kapcsolatba a gyalogosokkal, más járművekkel és kerékpárosokkal. Az önvezetÅ‘ szolgáltatások beindítása terén az így szállított élelmiszereket és az utasokat a repülÅ‘tereken szállító tranfszerbuszokat emelik ki.

A kabinet érvelése alapján az autonóm vezetés lehetÅ‘vé teszi, hogy olyan emberek is részt vehessenek az egyéni közlekedésben, akik egyébként nem lennének képesek vezetni és a vidéki területeket is elérhetÅ‘bbé tenné. A britek olyan igény szerinti szolgáltatásokat képzelnek el, amelyekkel az emberek gyorsan és biztonságosan elérhetik az olyan fontos szolgáltatásokat, mint az iskolák és az orvosok. A remények szerint így személyre szabott, igény szerinti kapcsolatokat biztosíthatnak a vidéki városokból és falvakból a közeli tömegközlekedési lehetÅ‘ségekhez.

Februárban derült ki, hogy az Egyesült Királyságban a sofÅ‘rülésben helyet foglaló személyeket nem tennék felelÅ‘ssé az adott gépkocsi viselkedéséért vagy az elkövetett hibáiért, ehelyett a balesetek esetében minden felelÅ‘sséget a gyártóknak vagy az üzemeltetÅ‘ intézményeknek kellene viselniük. Áprilisban a brit közlekedési minisztérium úgy döntött, hogy a forgalomban haladó autonóm autókban szabadon használhatók a beépített képernyÅ‘k a különbözÅ‘ anyagok megjelenítésére, ugyanakkor a mobil- és okostelefon vezetés közbeni használata továbbra is tiltottnak számít, még akkor is, ha a jármű esetleg teljes mértékben átvette az irányítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.