2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Január 30. 11:58, szombat | Világ
Forrás: Daily UK

A britek tárt karokkal várják a Hongkongból menekülőket

A britek tárt karokkal várják a Hongkongból menekülőket

Boris Johnson elmondása szerint a hárommillió áttelepülésre jogosult állampolgárból csak 300 ezren mennének Londonba.

Február elején indulhat a nagy kivándorlási hullám, amely a Hongkongból elvágyódó lakosokat érintené. Az egykori brit gyarmat 1997-ben került át a kínai kormány fennhatósága alá, de egy szerződés eddig biztosította a város polgári jogrendjét. Ezt Pekingben "az egy ország két rendszer elvnek" nevezték el.
A Brexit okozta zűrzavart a kínai vezetés arra használta fel, hogy megszavaztassa Pekingben a nemzetbiztonsági törvényt, amely egyértelműen alárendelte Hongkongot is a kommunista párt akaratának. Emiatt sokáig tüntettek Hongkongban, de a vezetőket lecsukták vagy menekülésre késztették. A helyzet láttán döntött úgy a brit parlament, hogy "a régi barátság és a mélységes történelmi kapcsolatok" alapján lehetővé teszi a hongkongi polgárok egy részének, hogy áttelepüljenek Nagy-Britanniába.

Aki ilyen személyi igazolvány birtokában van, az családjával együtt automatikusan kérvényezheti az áttelepülést a szigetországba. A brit belügyminisztérium előrejelzései alapján az első évben ez nagyjából 120-150 ezer lakost érinthet, a program ötéves szakasza pedig 300 ezer emberrel számol.
Miért csak ennyien a 3 millió jogosultból? Kínában és Hongkongban dinamikusan növekedett az életszínvonal az 1997 óta eltelt időszakban, míg Nagy Britanniában stagnált. A Brexit és a vírusválság miatt ez még csökkenhet is, miközben Kínában idén több mint 8%-os GDP-növekedésre számítanak. Van azonban egy másik indok is, ami eltántoríthatja az áttelepüléstől a hongkongiakat: a Nagy-Britanniába érkezőknek fejenként 250 fontos vízumdíjat kell fizetniük, és még évente 624 fontos "egészségügyi bevándorlási adót". Szembe kell nézniük a hongkongi bevándorlóknak azzal is, hogy a briteknél igen magas a munkanélküliség és továbbra is tombol a Covid-19-járvány, melynek immár több mint 100 ezer halottja van az Egyesült Királyságban.

"Érezzük a történelmi felelősségünket Hongkong népe iránt és megtartjuk ígéreteinket" - hangsúlyozta Dominic Raab brit külügyminiszter. London és Peking viszonya a mélyponton - írja az eset kapcsán a Bloomberg, amely hozzáteszi, hogy sokban motiválja ezt a világjárvány, amely Kínából indult el, és az utóbbi 200 év legnagyobb gazdasági válságát idézte elő Nagy Britanniában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.