2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 05. 15:01, vasárnap | Sport
Forrás: Cas.sk

A Ford visszatér az F1-be

A Ford visszatér az F1-be

Az amerikai Ford autógyártó visszatér a Forma-1-be, 2026-tól a Red Bull istállót és testvércsapatát, a Scuderia AlphaTaurit látja el erőforrásokkal.

A cégnél addig a motorfejlesztésen dolgoznak, a hibrid részről is a Ford gondoskodik. Az osztrák-amerikai együttműködést nyolc évre írták alá.

„A Red Bull nyerni akar, és megmutatta, hogy képes erre. A technológiában és a marketing terén szeretnénk jól teljesíteni a motorsportban, de nyerni is akarunk és ehhez kell a megfelelő partner. Elkötelezettek ez iránt, és nyerő kultúrájuk van. Az F1 népszerű a világon és az Egyesült Államokban is, ahol rengeteg rajongójuk van, és ez fontos számunkra. Nem csak versenyezni és tanulni akarunk, hanem kapcsolatot akarunk teremteni a rajongókkal is. A Red Bull és az AlphaTauri segítségével ez lehetséges lesz” – mondta Mark Rushbrook, a Ford globális igazgatója.

Az amerikai cég az 1960-as és 1970-es években motorgyártóként érte el a legnagyobb sikert az F1-ben, ugyanis 10 konstruktőri és 13 versenyzői címével a történelem harmadik legsikeresebb gyártója volt. Összesen 176 futamgyőzelmet aratott 38 év alatt, és utoljára 2004-ben dolgozott a királykategóriában, az akkori Jaguarral, amely később a mai Red Bull lett.

„Izgalmas dolog kamatoztatni a Ford tapasztalatát, tudását és hátterét. Az első találkozásunktól és beszélgetésünktől kezdve egyértelmű volt, hogy szinergia van cégeink között. Könnyű volt megegyezni a szerződésben, ugyanis mindkét fél ezt akarta" – mondta Christian Horner, a Red Bull F1-es főnöke. Az osztrák csapat zsinórban négy címet nyert 2010 és 2013 között a német Sebastian Vettel révén, majd a holland Max Verstappen az elmúlt két évben lett az F1 királya.

A Ford visszatérését az F1-be Stefano Domenicali, a sorozat elnöke is örömmel fogadta. „A Ford egy világhírű márka, amely elképesztő örökséggel rendelkezik mind az autózás, mind a motorsport területén, és látják, milyen értéket hozunk a több mint félmilliárd rajongóval szerte a világon. Elkötelezettségünk amellett, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegesek legyünk, és 2026-tól fenntartható üzemanyagokat használjunk, minden bizonnyal befolyásolta döntésüket. Hisszük, hogy versenyünk senki máshoz hasonló lehetőségeket és elérhető sikereket kínál. Alig várjuk, hogy a Ford logóit láthassuk ikonikus pályáinkon” – mondta az elnök.

Forrás: cas.sk

Címkék: f1, Ford

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 09. 10:46, hétfő | Sport

Sinner nyerte a US Open-t

Ebben az évezredben csak a svájci Roger Federernek és a szerb Novak Djokovicnak sikerült mindkét keménypályás Grand Slam-tornát megnyernie ugyanabban a szezonban.

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Augusztus 27. 18:12, kedd | Sport

Különleges díjat kap Ronaldo az UEFA-tól a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéért

Ronaldo tartja a rekordot a Bajnokok Ligájában, 183 mérkőzésen összesen 140 gólt szerzett a Manchester United, a Real Madrid és a torinói Juventus színeiben.