2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Július 12. 09:34, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk

A kullancs-encephalitis-szal külföldön is megfertőződhetünk

A kullancs-encephalitis-szal külföldön is megfertőződhetünk

A szakértők szerint a kullancs-terjesztette agyvelőgyulladás elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Ezt részben az egészségbiztosítók fedezik.

A kullancsencephalitis nem csak Szlovákiában jelent kockázatot, külföldön is megfertőződhet. A betegség elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Erre figyelmeztetett Jana Kerlik epidemiológus a besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) munkatársa.

"A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás Európa és Ázsia magas kockázatú területein fertőződhet meg. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás eseteit több mint 20 európai országban regisztrálták, a legtöbb esetet Litvániából, Szlovéniából és a Cseh Köztársaságból jelentették" - mondta.

A Cseh Köztársaságból jelentik minden évben a legtöbb esetet. "A legveszélyeztetettebb területek elsősorban a dél-csehországi régióban, Vysočina, Pardubice és Zlín régióban találhatók" - tájékoztatott Kerlik. Szerinte Ausztria is a veszélyeztetett területek közé tartozik. "Az ottani megbetegedési arány azonban csökkenő tendenciát mutat az osztrák lakosság magas oltási arányának köszönhetően" - tette hozzá.

Az elmúlt években a kullancsencephalitis kockázatos területei északabbra és magasabb fekvésű területekre költöztek - mondta. "Az éghajlatváltozás a valószínűsíthető ok" - jegyezte meg. Rámutatott, hogy Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Királyságban nemrég regisztrálták az első eseteket.

A szakértők szerint a kullancsencephalitis elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Ezt részben az egészségbiztosítók fedezik. "Egész évben be lehet oltatni magunkat, bár a legjobb a téli hónapokban, a kullancsok aktivizálódása előtt. Nyáron lehetőség van gyorsított oltási séma alkalmazására, amelyben a szervezet teljes védelme a kullancsencephalitis vírus ellen négy héttel az első adag oltóanyag beadása után következik be" - mondta a járványügyi szakember.

A kullancsencephalitis egy akut fertőző vírusos betegség, amely a központi idegrendszert érinti. A fertőzött kullancsok mellett bizonyos élelmiszerekkel is terjedhet, különösen veszélyeztetettek a pasztőrözetlen kecske- és juhtejtermékek. A betegség hosszú távú hatásai sokfélék lehetnek - fejfájás, fáradtság, memória- és koncentrációzavar, bénulás, és magas kockázatú esetekben akár halállal is végződhet.
Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.