2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. December 28. 22:34, szerda | Koronavírus
Forrás: interez.sk

A leghíresebb német virológus kijelentette, hogy a koronavírus-járvány véget ért

A leghíresebb német virológus kijelentette, hogy a koronavírus-járvány véget ért

Németország legismertebb virológusa, Christian Drosten kijelentette, hogy véleménye szerint a járványnak vége. Az egészségügyi miniszter azonban nem akarja törölni az intézkedéseket.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter kedden visszautasította a pandémia elleni intézkedések megszüntetésére irányuló felszólításokat, miután Németország legismertebb virológusa, Christian Drosten azt mondta, úgy véli, hogy a járvány véget ért. A hírrÅ‘l a TASR tájékoztatott a DPA ügynökség jelentése alapján.

"Minden intézkedés azonnali eltörlése komolytalan lenne, és még Christian Drosten sem kérheti" - mondta Lauterbach, aki a kormányzó SPD párt tagja.

Drosten kijelentésére reagálva Marco Buschmann igazságügyi miniszter a kisebbik koalíciós pártból, az FDP-bÅ‘l ragaszkodik a fennmaradó intézkedések visszavonásához. Hasonlóan vélekedik az ellenzéki CDU/CSU párt is, amely ennek érdekében rendkívüli találkozót követel a tartományok vezetÅ‘itÅ‘l Olaf Scholz szövetségi kancellárral.

"Christian Drostennek igaza van abban, hogy a koronavírus-hullámok során endémiás állapotba kerültünk. Ezek a hullámok már csak a lakosság egy részét érintik” – ismerte el a szövetségi egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor óvatosságra intette az embereket.
Szerinte fontos az idÅ‘sek és a veszélyeztetett csoportok védelme, például a nyugdíjasotthonokban a maszk viselése vagy a betegek elkülönítése.

"A kórházak tele vannak, a személyzet túlterhelt, a halálozás magas, és a tél még nem ért véget" - figyelmeztetett Lauterbach.

Wolfgang Kubicky alelnök szerint az FDP nem lát okot az állampolgárok alkotmányos jogait korlátozó intézkedések folytatására, miután Drosten bejelentette a járvány végét.

Reinhard Sager, a Német Tartományi Kerületek Szövetségének elnöke kedden fellebbezéssel fordult a szövetségi kormányhoz, hogy "sürgÅ‘sen" vizsgálják felül a fennmaradó koronavírus elleni intézkedéseket.Elmondása szerint egyre nehezebb elmagyarázni az utasoknak a maszkok viselésének szükségességét a vonatokon. RepülÅ‘gépeken ez a kötelezettség már nem áll fenn, az ország több részén a tömegközlekedési járművekben sem, a távolsági csatlakozásokon viszont még kötelezÅ‘ marad a maszkok viselése.

Forrás: interez.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.