2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2023. Február 28. 12:09, kedd | Világ

A McDonald's története

A McDonald's története

Világ rovatunk mai epizódjában bemutatjuk a sokak által látogatott gyorsétterem-lánc, a McDonald's történetét.

A McDonald's egy amerikai gyorsétterem-lánc, amelyet 1940-ben alapítottak Kaliforniában. Az első étterem egy egyszerű hot dog stand volt, amelyet Richard és Maurice McDonald működtettek San Bernardinóban. Azonban hamar rájöttek, hogy a hamburgerek voltak a legkeresettebb ételek, és 1948-ban átalakították az éttermet, hogy csak hamburgereket szolgáljanak fel.

Az új üzleti modelljük nagyon sikeres volt, és a McDonald's hamarosan elkezdett franchise-hálózatot kiépíteni az egész országban. Az 1950-es években a cég már számos államban és városban jelen volt az USA-ban.

Az 1960-as évek végére a McDonald's már 1000 egységet üzemeltetett az Egyesült Államokban és Kanadában. A cég ekkor kezdte meg a nemzetközi terjeszkedést is, az első külföldi étterem Japánban nyílt 1971-ben. Ezt követően a cég világszerte számos helyen megjelent, és a mai napig több mint 100 országban van jelen.

A 1970-es években a McDonald's elkezdte szélesíteni a menüjét a hagyományos hamburgeren túl is. Megjelentek a különféle szendvicsek, a sült krumpli és a desszertek, mint például a milkshake és a sült almás pite. Ezzel a kibővített menüvel a cég tovább növelte forgalmát és vonzóbbá tette kínálatát az ügyfelek számára.

1979-ben mutatták be először a Happy Meal-t az Egyesült Államokban. A Happy Meal egy olyan ételcsomag, amely gyerekeknek szól, és a hamburger, sült krumpli és üdítő mellett tartalmaz játékot is. A Happy Meal koncepciója azonnal sikeresnek bizonyult, és hamarosan számos más országban is bevezették a McDonald's éttermekben. A Happy Meal ma már az egyik legismertebb termék a McDonald's étlapján, és vonzóvá teszi a gyerekek számára az étteremlátogatást. A Happy Meal játékok gyűjtése és cseréje sok gyerek számára hosszú éveken át nagy élményt jelentett.

A 1980-as években a McDonald's további innovatív ötletekkel rukkolt elő, például a drive-thru rendszerrel, ami lehetővé tette az ügyfeleknek, hogy autóból rendeljenek és vegyék át az ételt. A cég szintén aktívan támogatta a jótékonysági programokat, például a Ronald McDonald Házakat, amelyek olyan beteg gyerekek számára biztosítanak szállást és támogatást, akik hosszú időre kórházba kényszerültek.

Az 1990-es években a McDonald's újabb koncepciókat vezetett be, például a McCafé kávézókat, ahol különféle kávék és sütemények kaphatóak, illetve a beépített játszótereket, amelyek a családok számára vonzóbbá tették a lánc látogatását.

A 21. században a McDonald's folytatta a fejlődést és az innovációt. A cég bevezette azt a hamburgerprogramot, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy testre szabják a szendvicsüket, és különféle ízesítéseket adjanak hozzá. A cég emellett folyamatosan dolgozik az ételek minőségének és az egészséges ételek választékának javításán, hogy megfeleljenek az egészségtudatos vásárlók igényeinek.

Összességében a McDonald's az évtizedek során világszerte sikeressé vált, és a gyorséttermi ipar egyik legnagyobb és legismertebb vállalkozásává nőtte ki magát.

Címkék: McDonalds

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.