2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Június 03. 18:13, péntek | Tech
Forrás: NASA • Space.com

A NASA leállítja Insight nevű marsi landolóegységének működését

A NASA leállítja Insight nevű marsi landolóegységének működését

A kellemetlen közjátékra a panelekre rakódott por miatt van szükség. Igaz, van némi remény, hogy a teljes leállást elkerüljék, de a dolog nem fest valami biztatóan.

A NASA Insight névre keresztelt küldetése, valamint az annak fÅ‘ elemét képezÅ‘ landolóegység nem túl gyakran szerepel híreinkben, legutóbb tavaly írtunk arról, hogy az amerikai űrügynökség a marsjárók földi irányítását szüneteltette. Most a panelekre rakódott por miatt érkezett újabb, ezúttal negatív hír, eszerint idén leállhat a küldetés.

Az illetékesek még május közepén tették közzé az újabb szelfit, amely várakozásuk szerint az utolsó lesz a sorban. Ennek legfÅ‘bb oka jól kivehetÅ‘ a képen, a nappaneleket ugyanis komoly regolitréteg borítja, ezek többnyire vörös színben pompáznak, vagyis a szonda egyre kevésbé támaszkodhat az újratöltésre, ami egyben a tudományos munka leállását, majd pedig a végleges búcsút eredményezheti. A mellékelt magyarázat szerint a landoláskor regisztrált kapacitás (5000 wattóra) egytizede maradt csak meg, és bár az ottani rengések, valamint a bolygó belsejének kutatása még egy darabig folytatódhat, ez a munka a nyár folyamán szintén lezárulhat.

A szakemberek nem túl bizakodóak, viszont csalódásnak sincs jele az általuk kiadott közleményekben. Ez elsÅ‘sorban annak köszönhetÅ‘, hogy a 2018-ban landolt egység fÅ‘ küldetése eredetileg egyetlen marsi évre szólt, vagyis csaknem két évig tartott volna, a többszöri kiegészítés viszont a sikeres munkát, valamint a megfelelÅ‘ üzemelést jelezte számunkra. Az utóbbi hónapokban már egyre több por rakódott a panelekre, ezt tavaly még sikerült egy trükkel kiküszöbölni, most viszont már csak abban reménykedhetnek, hogy egy komolyabb széllökés lesöpri majd annak egy részét. Erre van még némi esély, könnyen lehet viszont, hogy valóban az utolsó szelfit láthattuk az egységrÅ‘l.

Az elkövetkezÅ‘ hetekben a képekre használt kar nyugalmi állapotban lesz, meglátjuk, milyen további fejleményekrÅ‘l tudnak majd beszámolni a NASA munkatársai.

Space.com

Címkék: Mars, NASA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.