2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 17. 17:02, csütörtök | Magyarország
Forrás: HVG

A nyunyóka lett az év szava Magyarországon

A nyunyóka lett az év szava Magyarországon

Egyértelmű győzelmet aratott Müller Cecília országos tiszti főorvos mondása.

„Próbáljuk meg elcsenni, és gyakran tisztítani a gyerek nyunyókáját,” így szól Müller Cecília országos tisztifőorvos május 14-i sajtótájékoztatóján adott tanácsa. És ezzel meglett az év szava, amely a karantént, a koronavírust és a COVID-ot is legyőzte. A HVG.hu szavazásán a nyunyóka biztos előnnyel vezet. A kifejezés egyfajta szinonimája a „szopirongyinak”, azaz a gyerek egyik kedvenc, számára megnyugtató tárgyára utal, ami lehet rongydarab, párnahuzat, de akár plüssjáték is.

A nyunyóka egyébként nem csak önmagában számít, az egész jelenséget leképezi: az olykor totálisan érdektelen online tájékoztatók végén felolvasott totálisan érdektelen kérdésekét, releváns információk titkolását - szebben mondva ki nem fejtését. Müller Cecília egyik csúcsteljesítménye az volt, mikor ahelyett, hogy az egészségügy beígért újranyitásáról beszélt volna júniusban, a helyes portörölgetést és a nyaraló újranyitásának lépéseit ecsetelte 5 percben.

A dobogó második helyére a koronavírus érkezett meg 3846 szavazattal, a karantén azonban csak 1628 voksot szerzett, amivel utolsó helyen zárt.

A harmadik és negyedik hely közötti verseny viszont szoros volt, végül a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért küzdők jelszava, a Free SZFE végzett a harmadik helyen, 3063 szavazattal.

Címkék: Év szava, HVG

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 28. 14:28, szerda | Magyarország

Pusztító vihar tombolt Magyarországon

A tűzoltók a villámlás és a kidöntött fák okozta károk helyreállításán dolgoznak. A vihar autókat, épületeket és utakat rongált meg.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.