2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Augusztus 15. 10:32, szombat | Helyi
Forrás: TASR

A pénzügyminisztérium 11 millió eurót különít el a független kultúra számára

A pénzügyminisztérium 11 millió eurót különít el a független kultúra számára

A támogatás azoknak segít, akik eddig “átmosódtak a támogatási szitán” és nem kaptak állami támogatást a koronavírus alatti kimaradások okozta károk enyhítésére.

A Művészeti alap 9,5 milliót, a Kisebbségi kulturális alap 500,000 eurót és az Audivizuális Alap 700,000 extra eurót oszthat szét. Ezt szombati sajtótájékoztatóján jelentette be Natália Milanová, kulturális miniszter.

A miniszterasszony megerősítette, hogy ez a támogatás kb. 4000 művészt érint. “Az, hogy a független kultúra nem közvetlenül az állam alá tartozik, az nem azt jelenti, hogy nem kell törődnünk vele,” tette hozzá.

A segítség igazságos szétosztásához a minisztérium a független kultúrával foglalkozó alapokat hívta segítségül. “Ezek a szervek beváltak, megvan a saját működési mechanizmusuk, és pontosan tudják, hogyan kell ejuttatni a szóban forgó pénzeket azokhoz, akiknek a leginkább szükségük van rá,” mondta Milanová.

A támogatást ösztöndíj formájában osztják szét. Jozef Kovalčík, a Művészeti Alap igazgatója szerint az ösztöndíjprogram lényege egy egyszeri anyagi támogatás odaítélése lesz, amelyet a művész alkotására költhet.

Címkék: kultúra, támogatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.