2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2023. Február 16. 12:02, csütörtök | Világ

A Pepsi-Cola története

A Pepsi-Cola története

A Pepsi-Cola egy gazdasági válság közepette született meg, az 1890-es években, abban az időszakban, amikor az Egyesült Államokban az üzleti vállalkozások száma robbanásszerűen növekedett.

A vállalkozó Caleb Bradham egy kis drogériát vezetett Észak-Karolinában, és különböző italokat készített, amelyek közül az egyik a "Brad's Drink" névre hallgatott. Ez az ital később a Pepsi-Cola nevet kapta, és az egyik legnépszerűbb üdítőital lett a világon.

Az eredeti recept egy kevert ital volt, amelyet a drogériájában készített Caleb Bradham, amely kóla, dióolaj és egyéb összetevők keverékéből állt. Bradham eredeti szándéka az volt, hogy egy egészségesebb italt hozzon létre, amely javítja az emésztést, és enyhíti a gyomorproblémákat. Az üdítőitalt először a drogériájában kínálta eladásra, majd később, amikor az ital egyre népszerűbb lett, elkezdte más helyeken is árusítani.

Az eredeti receptúra megváltoztatása

Az első világháború kitörése és a cukorhiány miatt a Pepsi-Cola receptjét megváltoztatták, hogy kevesebb cukrot tartalmazzon. Az új formula a kóla, cukor, koffein, kivonatok, szénsav és citromsav keveréke volt, és azonnal népszerűvé vált az Egyesült Államokban. A második világháború idején a Pepsi-Cola különösen népszerű volt az amerikai katonák körében, akiknek sokszor csak ez az üdítőital állt rendelkezésre a harctéren.

Az üdítőital márkaépítő kampányai

Az 1950-es években a Pepsi-Cola kiemelkedő reklámkampányt indított, amelyben egy fiatal és dinamikus életstílust képviselték, illetve amelyet a fiatalok körében nagyon népszerűnek találtak. Az új kampány szlogenje "Az ifjúság itala" (The Youth Drink) volt. Célja az volt, hogy a Pepsi-Cola az ifjúság életstílusához illik, és az életigenlés, a lendület, a vitalitás és az energikusság szimbólumává válik. A kampányban olyan hírességeket alkalmaztak, mint Joan Crawford, Judy Garland, és Elvis Presley, akikkel sikeresen felkeltették az ifjúság figyelmét.

Az 1980-as években a Pepsi-Cola újabb reklámkampányt indított, amelynek célja a Coca-Cola piacának meghódítása volt. A kampányban olyan sztárok vettek részt, mint Michael Jackson, és Lionel Richie, akikkel együttműködve azonnal nagy sikert arattak. Az ikonikus "The Choice of a New Generation" (Az új generáció választása) kampány az ifjúsági életstílus és a modern zene világát jelenítette meg, és a mai napig emlékezetes.

A 21. században a Pepsi-Cola továbbra is dinamikus, kreatív és innovatív kampányokat folytat. Az üdítőital márkanév-szponzorálásban is utazik, és számos sport- és szórakoztató eseményt támogat, beleértve az NFL Super Bowl-t, a UEFA Bajnokok Ligáját, a Grammy-díjat és az Oscar gálát.

A Pepsi-Cola világméretű elterjedése

A Pepsi-Cola mára már a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb üdítőitala. A vállalat ma több mint 200 országban értékesíti termékeit, és évi mintegy 1 milliárd dolláros bevétellel rendelkezik. A PepsiCo vállalat, amely a Pepsi-Cola anyavállalata, ma már nemcsak az üdítőitalokat gyártja, hanem a Frito-Lay snackeket (Cheetos, a Doritos és a Lay's chips), a Quaker Oats gabonapelyheket, a Tropicana gyümölcsleveket, a Gatorade sportitalokat és sok más terméket.

A Pepsi-Cola azonban nem csak a kampányokat, hanem a terméket is folyamatosan fejlesztette. Az 1970-es években a vállalat bevezette a "Diet Pepsi" nevű terméket, amely kalóriaszegény változata a klasszikus Pepsi-Cola-nak. Ez az új termék azonnal nagy sikert aratott az egészségtudatos fogyasztók körében, és ma már számos más, kalóriaszegény vagy cukormentes termékkel is rendelkezik a vállalat.

A PepsiCo további innovatív lépése az volt, amikor 2010-ben bejelentették, hogy az üdítőital palackjait megpróbálják újrahasznosítani. A vállalat bejelentette, hogy céljuk az, hogy 2025-re 100%-ban újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló palackokat használjanak. Az újrahasznosítható üvegeket különleges technológiával készítik, amely a PET-palackokból készült palackok anyagát használja újra.

A PepsiCo ma már az élelmiszeripar egyik legnagyobb vállalata, és a cégcsoport éves forgalma több mint 70 milliárd dollár.

Összefoglalva, a Pepsi-Cola története egy olyan vállalkozói szellem története, amelynek célja az volt, hogy megküzdjön a nagyobb konkurensekkel az üdítőital-piacon. A sikertörténet mögött azonban az áll, hogy a vállalatnak sikerült állandóan megújulnia, megváltoztatnia a kampányait és az üzleti stratégiáját ahhoz, hogy sikeres maradjon a folyamatosan változó piaci környezetben. Ma a PepsiCo a világ egyik vezető élelmiszeripari vállalata, és az üdítőitalok piacán is erős pozícióval rendelkezik.

Címkék: Pepsi-Cola

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.