2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 06. 13:13, szerda | Kultúra
Forrás: HVG / Port.hu

A Post Mortem indul az Oscar-díjért

A Post Mortem indul az Oscar-díjért

Az Oscar-díjra nevező bizottság Bergendy Péter Post Mortem című alkotását indítja az idei, 94. Oscar-versenyben, így ezéven egy horrorfilm képviseli Magyarországot a legrangosabb filmes díjátadón.

A film Varsóban debütált az egyik A-kategóriás fesztiválon, eddig összesen 13 díjat zsebelt be különböző átadókon. A forgalmazók is rajongtak az alkotásért, a világ szinte minden pontján kapható a Post Mortem. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021. január 1. - 2021. december 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt. A hét főből álló döntéshozói bizottság összesen 20 magyar alkotásból válogathatott, közülük került ki győztesen a Post Mortem. A jelöltek listáját február 8-án hozzák nyilvánosságra, a gálára pedig március 27-én kerül sor Los Angelesben.

Bergendy alkotása tavaly ősszel debütált a Varsói Filmfesztiválon, azóta pedig 26 helyre hívták meg, köztük Sitges-be és a londoni FrightFest-re is. A Nemzeti Filmintézet a Post Mortem külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, osztrák, svájci, szlovák forgalmazóknak értékesítette Európában. Dél-Koreára, Délkelet-Ázsiára – köztük Vietnamra, Indonéziára, Hongkongra, Malajziára –, Indiára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók, ennek köszönhetően világszerte látható lesz a magyar horrorfilm.

A film cselekménye a HVG cikke alapján:

Az első világháború és a spanyolnáthajárvány pusztítása után, 1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk.

A magyar filmekben nagyon ritka a CGI-technológia alkalmazása, a Post Mortem-ben azonban összesen 524 olyan snitt látható, amelyekben számítógépes trükköket vetettek be az alkotók. A Benyó Zoltán VFX supervisor vezetésével készült digitális látványelemek tíz hónapon át készültek, Hámori Dániel maszkmester pedig már fél évvel a forgatás előtt munkához látott. A főszereplők mindegyike rendelkezett egy kaszkadőr-dublőrrel, őket Kósa László kaszkadőrszakértő dirigálta. A Post Mortem kaszkadőrei olyan amerikai sorozatokban és filmekben is dolgoztak, mint a Trónok harca vagy a Bosszúállók: Ultron kora.

„A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható. Az operatőri munkáért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felelt, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája. Nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta. A hazai moziközönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 28-tól láthatja a Post Mortemet,” írja a HVG.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.