2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 29. 23:08, vasárnap | Helyi
Forrás: noviny.sk

A pozsonyi állatkert madárinfluenza miatt 30 napra bezár

A pozsonyi állatkert madárinfluenza miatt 30 napra bezár

A pozsonyi állatkert január 28-tól, 30 napra bezárja kapuit a nagyközönség előtt. Az ok egy elpusztult liba, amelyről utólag kiderült, hogy H5N1 madárinfluenza vírussal fertőzött.

A vírus hordozói vélhetően vadon élő madarak lehetettek, mivel a fertőzött libára az állatkert egyik nyílt vízi területén találtak rá. „Annak ellenére, hogy a madárinfluenza emberre való átterjedésének kockázata alacsony, az állatkert a Regionális Állat-egészségügyi és Élelmiszerügyi Hatóság által elrendelt intézkedéseket hozott. Az összes egyedet elővigyázatosságból a tavaktól távol költöztettük, ahol az állapotukat is jobban nyomon tudjuk majd követni.” – mondta Alexandra Ritterová, a pozsonyi állatkert PR-menedzsere.

A jó hír az, hogy az alsó tóból származó madarakat nem kell elaltatni, mivel egyelőre nem mutatnak betegségre utaló jeleket. A korábbi években hasonló helyzettel kellett megküzdeniük a bajmóci Nemzeti Állatkertben és a Kassai Állatkertben is, ahol a madárinfluenzás megbetegedések különböző kacsafajoknál, sőt kanalasgémeknél is előfordultak.

A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatalának adatai szerint a madárinfluenza vírus utoljára 2023. január 17-én fordult elő egy magán baromfitenyésztőben az Eperjesi járásbeli Bzenov községben, valamint hattyúkban a Szenci- illetve Malackai járásban. Ebben az időszakban a szomszédos országokban – Ausztriában, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban – is azonosítottak madárinfluenzát. „A következő időszakban a látogatók közösségi oldalakon követhetik majd nyomon az állatkert történéseit Hiszünk abban, hogy megbirkózunk ezzel a nehéz időszakkal, és hamarosan újra találkozhatunk a látogatókkal, hogy együtt üdvözöljük a közelgő tavaszt.” – tette hozzá Ritterová.

forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.