2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Július 30. 13:23, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A PS törvényt készít elő az illegálisan sterilizált nők kártalanítására

A PS törvényt készít elő az illegálisan sterilizált nők kártalanítására

A PS ellenzéki képviselőnői az illegális sterilizációt az emberi jogok legsúlyosabb megsértésének nevezték.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) párt törvényjavaslatot készített a kényszersterilizálás áldozatául esett roma nők kártalanítására. Ezt Boris Susek (Smer-SD) igazságügyi miniszternek nyújtották be, hogy inspirálják őt, és kormányjavaslatként nyújtsa be a parlamentbe. A kártalanítás összegét legalább 12 000 euróra javasolják. A keddi sajtótájékoztatón erről Beata Jurík (PS) parlamenti képviselő tájékoztatott.

A PS ellenzéki képviselőnője az illegális sterilizációkat az emberi jogok legsúlyosabb megsértésének nevezte. „Bár a kormány bocsánatot kért, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa még mindig nem volt képes elfogadni egy olyan törvényt, amely a gyakorlatba ültetné ezt a kártérítést, és ami a legfontosabb, hogy egy kellően hatékony mechanizmust hozna létre” - mondta Jurík, hozzátéve, hogy a törvénytervezet kidolgozásakor a csehországi mechanizmusból merítettek ihletet.

A mozgalom javaslata szerint a kártérítési mechanizmus az igazságügyi minisztériumhoz tartozna. „Úgy gondoljuk, hogy az Igazságügyi Minisztérium a legilletékesebb szerv, amely alá ennek a mechanizmusnak tartoznia kellene. A kárigény elbírálása nem orvosi, hanem jogi folyamat” - zárta Jurík. Szerinte az Igazságügyi Minisztériumot nem terheli az a teher sem, hogy részt vegyen a sterilizációkban, nem úgy, mint az Egészségügyi Minisztériumot.

A javaslatban a PS módosította a sterilizálás fogalmát, hogy minden olyan helyzetre kiterjedjen, amelyben sterilizációra kényszerített személyek szerepelnek.

Jurík rámutatott, hogy a kényszersterilizálás áldozatainak egy része nem rendelkezik orvosi dokumentációval. Ezért a javaslatban szerepelt az a lehetőség, hogy a nők a hiteles tanúvallomásoknak köszönhetően kártérítést igényelhessenek. Ezt az állam megcáfolhatja a vitatott bizonyítékok meglétével. „A bizonyítási teher tehát az államot és nem az áldozatot terheli. Az egész folyamatot úgy kell kialakítani, hogy az áldozatokat ne érje újabb traumatikus élmény, például e hiteles tanúvallomások tekintetében” - mondta Jurik.

A mozgalom javasolja továbbá egy multidiszciplináris bizottság létrehozását, amely a kártérítési kérelmeket bírálja el. Jurík szerint az egész folyamatot a nemzeti kisebbségek nyelvén is be kell biztosítani. „Ez valóban nagyon fontos, hogy a folyamat hozzáférhetővé, érthetővé váljon, hogy ezeknek az áldozatoknak valóban igazságot szolgáltathassanak” - jegyezte meg.

A képviselő szükségesnek tartja, hogy az illetékes szervek megfelelő tájékoztatást és oktatást nyújtsanak a nőknek. „Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy az az időszak, amely alatt kártérítésért lehet folyamodni, legalább öt év legyen, mert ennyi időre van szükség az információk terjesztéséhez” - mondta Jurík. Hozzátette, hogy a törvénynek úgy kell beállítania az egész folyamatot, hogy az elegendően érthető, minél egyszerűbb, hozzáférhetőbb és trauma mentes legyen.

A kormány 2021-ben hivatalos bocsánatkérést hagyott jóvá a nők 1966 és 2004 közötti sterilizálásáért. A Nemzeti Tanács ezt követően tavaly második olvasatba terjesztette a törvénysértő módon sterilizált személyek egyszeri pénzügyi kártérítéséről szóló törvényjavaslatot, de nem volt ideje véglegesen jóváhagyni azt. Július elején az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy munkacsoportot kíván létrehozni a sterilizált nők kártalanítására vonatkozó jogalkotási javaslat előkészítésére.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.