2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2021. Január 12. 16:30, kedd | Kzélet
Forrás: TASR

A Szlovák Orvosi Kamara élesen bírálja az Országos Tesztelés ötletét

A Szlovák Orvosi Kamara élesen bírálja az Országos Tesztelés ötletét

A SZOK lát értelmet a célzott tesztelésben, de nem országos szinten. Véleményük szerint roppant felelőtlen ezekben az időkben így elpazarolni az emberi erőforrásokat.

Fontosabb feladatnak tartják az egészségügyi dolgozók oltási tervbe való bevonását. A TASR hírügynökséget Nancy Závodská, a Kamara szóvivője tájékoztatta. A Kamara szerint az Országos Tesztelés nem segít legyőzni a világjárványt. „Ellenkezőleg, mi pont attól félünk, hogy a Tesztelés során veszélybe kerülhet a lakosság egészsége. Itt nem csak az időjárási viszonyokról, a jéghidegben való ácsorgásról, hanem a koronavírus új mutációiról is beszélünk,” magyarázta a SZOK.

A SZOK egy célzott tesztelési folyamatot tart helyesnek, amely a gócpontokra, a nagyobb cégekre, az idősotthonokra és az iskolákra összpontosít. „Emellett szeretnénk, ha az állam a kapacitásait szem előtt tartva létrehozna olyan mobil mintavételi pontokat, ahol a gyanús, tünetekkel küzdő pácienseket tesztelnék állandó jelleggel. Természetesen fontos a kemény lockdown folytatása egészen január 24-ig,” ajánlotta a Kamara.

A Kamara szerint az egészségügyi dolgozókat és az anyagi kapacitást is inkább az oltásra kellene fordítani. Fontos elsősorban az egészségügyi dolgozók és az idősek vakcinájának bebiztosítása. „Ellenkező esetben a halálozási görbe nem fog változni,” tette hozzá a SZOK.

Igor Matovič hétfőn jelentette be, hogy jövő héttől masszív országos tesztelésbe kezd, egészen addig, amíg minden járásban el nem érjük a 0,5%-os fertőzöttségi arányt. A tervezett művelet két hét múlva esedékes, de a kormányfő megkérte a gócpontok önkormányzatait, hogy már most, a hétvégén álljanak neki a munkának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 15:31, kedd | Kzélet

Szombatról vasárnapra egy órával többet alszunk

Már ezen a hétvégén változtatjuk az időt nyáriról télire. Az órákat szombatról (október 26.) vasárnapra (október 27.) állítjuk vissza egy órával.

2024. Október 22. 14:39, kedd | Kzélet

Visolajský: Több mint 2000 orvos készül beadni a felmondását október végén

Visolajský szerint az egyetemi kórházak, a legtöbb kis kórház és a magánkórházak orvosai is bejelentették, hogy felmondanak.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.