2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 06. 19:59, hétfő | Világ
Forrás: cas.sk / BILD

A tálib vezetés örülne Angela Merkel látogatásának

A tálib vezetés örülne Angela Merkel látogatásának

Így kell jó kapcsolatokat ápolni? A militáns tálibok, akik még augusztus közepén vették át Afganisztán irányítását, örülnének a német kancellár látogatásának. Ezt a tálibok szóvivője, Mudzsahid nyilatkozta a Bildnek.

Paul Ronzheimer, a Bild munkatársának kérdésére, miszerint szívesen látnák-e Angela Merkel német kancellárt országukban, Mudzsahid így válaszolt: „Igen, természetesen. Mi itt Afganisztánban egy teljesen biztonságos környezetet akarunk teremteni – olyat, amelyet a világ minden országa elfogad, és amelynek minden miniszterelnök és államelnök hisz majd. Angela Merkel látogatását különösen nagy szeretettel fogadnánk, és nagyon örülnénk neki.” A szóvivő azt is hozzátette, továbbra is kérik Németországot, hogy támogassa anyagilag Afganisztánt. „Szeretnénk, ha Németország humanitárius segítséget nyújtana Afganisztánnak,” mondta. Elmondása szerint erre nagy szükségük volna az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra terén.

A tálibok szóvivője emellett felszólította a Németországba menekült afgánokat, hogy térjenek vissza hazájukba. „Szeretnénk, ha minden afgán menekült állampolgár – főleg a Németországban tartózkodók – hazatérne,” mondta. Azokra, akiket bűncselekmény elkövetése miatt toloncoltak ki Németországból, az iszlám törvény szerinti büntetés vár. Mudzsahíd már korábban jelezte, hogy a tálib vezetés hivatalos és intenzív diplomáciai kapcsolatot akar kialakítani Németországgal.

Berlin jelenleg nem formális kapcsolatot ápol Afganisztánnal, elsősorban azoknak az afgánoknak az érdekében, akik együttműködtek az Afganisztánban dolgozó és üzletelő németekkel. Egyelőre Németország azonban nem tervezi hivatalosan elismerni a tálib vezetést, írja a merkur.de. A németek csak akkor tudják tovább támogatni Afganisztánt, amennyiben azok elkezdik betartani az alapvető emberi jogokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.