2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2023. Április 14. 10:36, péntek | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A tudósok figyelmeztetnek a dengue-láz gyakoribb előfordulására Európában

A tudósok figyelmeztetnek a dengue-láz gyakoribb előfordulására Európában

A dengue-láz egy dengue-vírussal fertőzött szúnyogcsípés útján terjed, főleg Ázsia és Dél-Amerika trópusi vidékein volt eddig jellemző a betegség.

A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban fordul elő dengue-láz Európa különböző részein – figyelmeztettek a tudósok, miután egy brit turista megfertőződött Dél-Franciaországban. A TASR pénteken kapta meg a jelentést a DPA és a PA Media ügynökségektől.

Egy 43 éves brit nő kapta el ezt a trópusi betegséget a dél-franciaországi Nizzába tett utazása során 2022 szeptemberében. Három nap leforgása alatt láz, fej- és izomfájdalmak, valamint bőrkiütések jelentkeztek nála, állapota azonban nem igényelt további kezelést.

A nőt az Egyesült Királyság Ritka Importált Kórokozók Laboratóriuma (RIPL) diagnosztizálta, miután hazaérkezése után felkereste a sürgősségi osztályt, ahol mintát vettek tőle elemzésre.

"Az éghajlatváltozással, különösen a magasabb hőmérséklettel és a több csapadékkal, valamint a növekvő globális kereskedelemmel és turizmussal Európa számos részén fog megjelenni a dengue-láz járványa, kisebb vagy nagyobb mértékben" - figyelmeztetett Owain Donnelly, a trópusi betegségek londoni kórházából.

A fertőzött nő a tünetek megjelenése előtti napon tért vissza Dél-Franciaországból, és nem utazott más országokba – írja a DPA. A családtagok, akikkel Franciaországban tartózkodott, szintén hasonló tüneteket tapasztaltak.

A dengue-láz egy dengue-vírussal fertőzött szúnyogcsípés útján terjed, főleg Ázsia és Dél-Amerika trópusi vidékein. Az éghajlatváltozás azonban az ázsiai tigrisszúnyog fokozott előfordulásához vezetett, amely ezt a trópusi betegséget terjeszti, jelenleg már Dél-Európában is.

A betegség influenzaszerű tünetekkel jár, de az esetek hozzávetőleg 75 százaléka tünetmentes, és észrevétlen is maradhat. A betegek 1-5 százalékánál potenciálisan végzetes szövődmények vagy vérzéses láz alakul ki.

Forrás: teraz.sk

Címkék: dengue-láz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 15:31, kedd | Kzélet

Szombatról vasárnapra egy órával többet alszunk

Már ezen a hétvégén változtatjuk az időt nyáriról télire. Az órákat szombatról (október 26.) vasárnapra (október 27.) állítjuk vissza egy órával.

2024. Október 22. 14:39, kedd | Kzélet

Visolajský: Több mint 2000 orvos készül beadni a felmondását október végén

Visolajský szerint az egyetemi kórházak, a legtöbb kis kórház és a magánkórházak orvosai is bejelentették, hogy felmondanak.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.