2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 20. 17:29, hétfő | Helyi
Forrás: tasr

Adományokból újítanák fel a gútai hajómalmot

Adományokból újítanák fel a gútai hajómalmot

Nyilvános gyűjtést hirdetett a Hajómalom Társulás. Az adományokat a gútai hajómalom sérült alkatrészeinek megjavítására fordítják. A gyűjtést nyilvántartásba vette a belügyminisztérium.

A társulás közleményében az áll, hogy súlyosan megrongálódott a több mint 40 éves, lucfenyőből készült tartótengely, és emiatt szét kellett szedni az egész malomkereket, amely a malomszerkezet meghajtásáért felel.

A Komáromi járásban található gútai malom az utolsó megmaradt hajómalom Szlovákiában. Az 1920 és 1945 között működő egykori dunaradványi hajómalom működőképes replikájáról van szó. Az eredeti tisztázatlan körülmények között leégett. A replikát 1982-ben készítették el a komáromi hajógyárban dolgozó hajóépítők és ácsok egy kétméteres makett, valamint a pozsonyi (Bratislava) Szlovák Műszaki Főiskolán kidolgozott tervek alapján. A hajómalmot 1990-ben vontatták át a komáromi kikötőből a Kis-Duna eredeti medrébe, arra a helyre, ahol most is áll.

Az építmény belsejében a Hajómalom Múzeum kapott helyet. A legkülönlegesebb kiállítási tárgy egy hálókötő gép, amellyel 1913-ban szerelték fel a Kohn-féle halászhálógyárat. A gútai üzem az elsők között vezette be a gépesített hálógyártást. A 20. század elején Gútáról csaknem 30 országba exportáltak halászhálókat, például Kanadába és Japánba is.

A gútai hajómalomhoz egy 86 méter hosszú gyaloghíd vezet, amely Közép-Európa leghosszabb, faszerkezetű folyami hídja. 1992-ben építették a korábbi híd mintájára, melyet a jégzajlás tett tönkre a 20. század közepén.

Címkék: adomány, gúta, malom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.