2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Május 10. 12:15, kedd | Tech
Forrás: Fraunhofer Fokus

Akár erdőtüzek oltásában is segíthet az 5G

Akár erdőtüzek oltásában is segíthet az 5G

A hálózatok állítólag építkezések biztosításában is nagy segítséget nyújthatnak. A FOKUS munkatársai komoly előrelépést értek el a technológia továbbgondolásának terén.

A Fraunhofer Társaság Nyílt Kommunikációs Rendszerek Intézetének (FOKUS) munkatársai az Advanced Low Altitude Data Information System (ALADIN) projekt keretében kifejlesztették az 5G+ Nomadic Node nevű hálózatot, amelynek a segítségével létrehozhatók helyi, idÅ‘szakos, megbízható és biztonságos távközlési rendszerek az erdÅ‘tüzek elleni harc támogatására, az építkezések ellenÅ‘rzésére vagy a sport- és más célú multimédiás szolgáltatásokhoz. Az új megoldás képes összekötni egymással a helyszíni egységeket, de akár az erdÅ‘tüzek elleni oltórobotokat is távirányíthatja. A megalkotott rendszer teljes hardvere és szoftvere elfér néhány mobil szerverbÅ‘röndben. A vezérelt elemek között vannak a drónok, amelyek biztosítják a kialakult helyzetek pontos feltérképezését, illetve az oltásban használt járművek.

A Nomadic Node az úgynevezett Open5GCore alaphálózatra épül, amely lehetÅ‘vé teszi egy idÅ‘szakos 5G-infrastruktúra rendkívül gyors kiépítését. A felhasználóknak a szabvány összes funkciója a rendelkezésére áll. Az Open5GCore kompatibilis a különbözÅ‘ gyártók 5G-bázisállomásaival és kísérletei rendszereivel, éppen ezért akár hibakeresési, integrációs tesztekre is kiválóan alkalmazható.

Marc Emmelmann, az ALADIN projektvezetÅ‘je kifejtette, hogy a különbözÅ‘ hálózati funkciók rugalmasan ötvözhetÅ‘k az optimalizált alkalmazástámogatáshoz és ipari környezetben, például épületekben éppúgy létrehozhatók néhány perc alatt idÅ‘szakos 5G-hálózatok, mint a kommunikációs infrastruktúrával egyáltalán nem rendelkezÅ‘ területeken. Az egyik szerverbÅ‘röndbe vagy egy akkumulátor vagy egy dízelgenerátor tehetÅ‘ és van egy műholdas összeköttetést biztosító antennarendszer is. Az utóbbinak köszönhetÅ‘en az egységek kapcsolatba léphetnek például a tűzoltóság parancsnoki központjával. De az egyes bÅ‘röndökben lévÅ‘ egységek akár a házakban lévÅ‘ áramhálózatról is működtethetÅ‘k.

Az elsÅ‘ tesztek a második negyedévben kezdÅ‘dnek a schönhageni repülÅ‘téren és az 5G+ Nomadic Node körülbelül egy négyzetkilométert fed majd le. A távlati cél pedig az új hálózat kiegészítése az Open-RAN (Radio Access Network) technológiákkal.

Címkék: 5g, AI, tűzoltás, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.