2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Augusztus 31. 12:15, hétfő | Helyi
Forrás: TASR

ÁLHÍR: A \"Nyugat\" nem osztogat pénzt a fehérorosz tüntetőknek

ÁLHÍR: A \

POZSONY, augusztus 31. – Több száz facebook-felhasználó osztotta meg azt a bejegyzést, amelyik szerint „Nyugat” pénzt osztott a fehéroroszországi tüntetőknek, hogy folytassák a Lukasenka elleni megmozdulást.

Álhírről van szó, a fotókon a tüntetők egymástól gyűjtöttek pénzt új hangtechnika vásárlásához. A TASR az AFP hírügynökséggel közösen felvette a harcot a dezinformációs kampány ellen.


Az augusztus 26-án megjelent bejegyzést a „Sila pravdy” facebook oldal hozta le, amely egy fényképet tartalmazott, ahol tüntetőket fotóztak le készpénzzel a kezükben. A leírásban ez állt: „Így zajlanak a Nyugat által támogatott „majdanok”. A képen a tüntetők láthatók, ahogy átveszik az anyagi támogatást.”


A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9-én robbantak ki, közvetlenül a köztársasági elnök-választások másnapján, amikor is Lukasenka elnök bejelentette fölényes győzelmét. A tüntetések intenzívebb fordulatot vettek, amikor az ellenzéki jelöltet, Svetlana Cichanovskát kikényszerítették az országból. A tömeges letartóztatások ellenére a demonstráció folytatódott, és az AFP hírügynökség információi alapján augusztus 23-án több tízezer ember vonult ki Minszk utcáira.

Az AFP nyomozócsoportja bebizonyította, hogy a kérdéses fotó nem is Minszkben készült, hanem Grodno városában, Fehéroroszország nyugati részén. Egy szinte identikus fotót közölt a Szabad Európa fehérorosz megfelelője, mindkét fotón egy piros táskás nő és egy napszemüveges férfi látható.


Az sem bizonyult igaznak, hogy a tüntetők anyagi támogatást kapnak, csak hogy folytassák a tüntetést. Éppen ellenkezőleg, a tüntetők maguk fizettek a szervezőknek, akik új hangtechnika vásárlását tervezik a következő megmozdulásokhoz. Ez nyilvánvaló a helyi Szabad Európa videóiból is.


Az ominózus posztot Szlovákiában megosztotta a Ma Lian álnevű profil is, amely köztudottan Marián Farkaš tulajdonában van, aki tagja az Éjjeli Farkasoknak, a Vladimir Putyin által támogatott motoros bandának. A facebook-közösség azonnal figyelmeztette a felhasználókat, emellett Vladimír Šnídl és szatirikus Zomri oldal is közölt fotókat. Az addigra több száz megosztást számláló posztot azóta törölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.