2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 10. 15:00, kedd | Világ
Forrás: travelistan

Amundsen nyomában: az ország történetében másodszor hódította meg szlovák a Déli-sarkot

Amundsen nyomában: az ország történetében másodszor hódította meg szlovák a Déli-sarkot

„Megcsinálta!” – így jelentkezett be a közösségi oldalán Peter Hliničan, a Travelistan utazóportál egyik alapítótagja.

Társa, Martin Navrátil egy régi álmát váltotta valóra, amikor szlovák idő szerint tegnap este 8 óra 16 perckor megérkezett a Föld leghidegebb pontjára, a Déli-sarkra. Ez előtte csak egyetlen szlováknak sikerült, mégpedig Peter Valušiaknak 27 évvel ezelőtt.

Martin, aki végzettsége szerint történész, már több mint 175 országban járt. Élete legnagyobb utazására december elején indult Bécsből, ahonnan Barcelonába repült, majd Santiago de Chilébe, végül a Magellán-szoros északi partján, Punta Arenasban landolt. Itt, norvég és angol utazótársával együtt 5 napon keresztül készültek az expedícióra: dehidratált ételt csomagoltak – minden reggelit, ebédet, vacsorát grammokban kimérve, külön-külön tasakba – ellenőrizték a felszerelésüket, előkészítették a szánjaikat, majd egy szállítórepülővel az Antarktisz szélére utaztak.

A közel kéthónapos expedíció során 1 100 kilométert tettek meg sítalpon a 80-100 kilós szánokat húzva. Ez naponta körülbelül 20-25 kilométer, amihez az emberi szervezetnek min. 8 000 kalóriára van szüksége. A kezdeti hőmérséklet -20°C körül mozgott, azonban a sarkhoz közeledve ez -50°C fokra csökkent a 3 000 méter tengerszint feletti magasságban.

Indulás előtt a blogján Martin arról írt, hogy a legnagyobb félelme nem a farkasordító hideg, a kimerültség vagy a szélviharok, hanem ahogy ő nevezte, a „fehér pokol” – az Antarktiszon az ég és a föld is fehér, a nap 24 órájában pedig világos.

Hogy Martin Navrátil mindezt hogyan csinálta végig, megtudhatjuk hamarosan a blogján, a travelistan.sk-n.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.