2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Június 20. 11:45, kedd | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Čaputová ma délután jelenti be a jelöltségről szóló döntését

Čaputová ma délután jelenti be a jelöltségről szóló döntését

Az SaS kinyilvánította, hogy támogatja Čaputovát. Több médiaforrás szerint az elnökasszony azt fontolgatja, hogy nem indul újra a posztért.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök kedd délután jelenti be, hogy indul-e a tisztségért a következő elnökválasztáson. Az államfő nyilatkozatára 15:00 órakor kerül sor az elnöki palotában. A hírről a TASR-t szóvivője, Martin Strižinec tájékoztatta.

A TASR szerint a politikai pártok többsége még nem választotta ki, melyik elnökjelöltet szeretné támogatni. Jelenlegi prioritásuk a szeptemberi előrehozott parlamenti választás. Egyes pártok a jelenlegi államfő döntésére is várnak. Az SaS például már most úgy nyilatkozott, hogy támogatja Čaputovát. Több médiacsatorna szerint azonban az elnökasszony azt fontolgatja, hogy nem indul újra a posztért.

Az elnökasszony mandátuma 2024-ben jár le. Az államfőt a Szlovák Köztársaság polgárai választják közvetlen választásokon, titkos szavazással, öt évre. Az elnökjelölteket a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának legalább 15 tagja, vagy az állampolgárok javasolhatják legalább 15 000 szavazásra jogosult polgár aláírásával rendelkező petíció alapján.

Čaputová az ország eddigi legliberálisabb és rengeteg szlovák polgár szerint a valaha volt legjobb elnöke. A jelenlegi társadalmi helyzet miatt azonban sokan megfenyegették, mindenféle jelzővel illették őt és családját, szóval teljesen érthető, ha az elnökasszony visszavonul és visszatér mindennapjaihoz és családjához.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Zuzana Čaputová

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.