2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 22. 14:14, csütörtök | Világ
Forrás: metro.co.uk

Árvizek Kínában: városrészek kerültek víz alá

Árvizek Kínában: városrészek kerültek víz alá

A szokatlanul sűrű esőzések hatalmas árvizeket okoztak a Kína középső részén fekvő tartományokban. A látvány borzalmas: úszó autók, elárasztott metró és városrészek a víz alatt. Ez Csengcsou városa ma.

Az árvizek már 33 halálos áldozatot követeltek Csengcsou városában és annak környékén. További nyolc embert még mindig keresnek. A hírről a DPA hírügynökség számolt be még kedden. Az esőzések múlt hét pénteken kezdődtek, a hatóságok már 376,000 embert evakuáltak. Csengcsou utcái folyókká változtak, víz alá került a metró, több lakóház és iskola is. A városban legalább huszonöten vesztették életüket.

A világhálóra felkerült felvételeken jól látható, hogy teljes városnegyedeket öntött el a víz, amely egyes helyeken az emberek derekáig ér. A Reuters beszámolója szerint a kínai kormány azonnal elrendelte Csengcsou város árvízvédelmének megerősítését. A kínai hatóságok szerint azóta nem voltak ilyen heves esőzések, mióta hatvan évvel ezelőtt mérni kezdték a csapadékmennyiséget. Csengcsouban például annyi eső esett öt nap alatt, mint azelőtt egész évben.

Az esőzések és áradások az év ezen időszakában gyakoriak Kínában, de az adatok szerint az elmúlt tíz évben intenzívebbek lettek az árvizek. Ennek több oka is van, de az egyik az, hogy a régióban több gátat is építettek a közelmúltban, ez pedig felborította a természetes folyók és patakok medreinek funkcióját. A tudósok megegyeznek abban is, hogy az egyre extrémebb atmoszferikus jelenségeket a klímaváltozás okozza.

Címkék: árvíz, Csengcsou, Kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.