2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2023. Április 25. 15:36, kedd | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra, a felár 40 százalékra csökkenhet

Az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra, a felár 40 százalékra csökkenhet

Az előterjesztő megjegyezte, hogy a jelenlegi kiskereskedelmi gyakorlatban jellemző, hogy különösen a nagy üzletláncok 80 százalékos vagy azt meghaladó kereskedelmi felárral működő alapvető élelmiszerekkel működnek.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját (áfa) 5%-ra, a maximális kereskedelmi felárat pedig 40%-ra kell csökkenteni. Ez következik az élelmiszer-kereskedelem indokolatlan feltételeiről szóló törvénymódosítási tervezetből, amelyet Miroslav Suja független képviselő nyújtott be kedden a parlamentnek.

„A benyújtott törvénymódosítás célja az alapvető élelmiszerek végső árának aránytalan és fenntarthatatlan drágulásának megállítása azáltal, hogy ezen élelmiszerek áfakulcsát 5 százalékos szintre csökkentjük, és ezen élelmiszerekre a kereskedelmi felárat 40%-os szinten tartjuk” – szögezte le az előterjesztő az indoklásban.

A javaslat a kereskedelmi felárat az eladási ár és a vételár közötti különbség vételárhoz viszonyított százalékos kiszámításával határozza meg. Abban az esetben, ha ez a kereskedelmi felár az élelmiszer-értékesítőnél - magát az őstermelőt vagy élelmiszer-feldolgozót kivéve - 40%-nál magasabb, a módosítás szerint indokolatlan kereskedelmi feltételnek minősül.

Az előadó megjegyezte: a jelenlegi kiskereskedelmi gyakorlatban általános jelenség, hogy különösen a nagy kereskedelmi láncok dolgoznak az alapvető élelmiszerekkel, 80 százalékos vagy azt meghaladó kereskedelmi felárral. Az előterjesztő ezt elfogadhatatlannak tartja, és itt lát teret az alapvető élelmiszerárak növekedésének csökkentésére.

A képviselő szerint az alapvető élelmiszerek maximális kereskedelmi felárának meghatározásával a kiskereskedelmi láncok továbbra is megfelelő nyereséget érhetnek el, és a további befektetési képességük sem lesz korlátozva. A módosítás előterjesztője – különösen az elmúlt két év túlzott profitja után – helyes, kívánatos és társadalmilag elvárható hozzájárulásnak tartja a láncok részéről a magas infláció enyhítését.

"A kereskedelmi felárak javasolt felső határának köszönhetően az alapvető élelmiszerek fogyasztói árait legalább 25%-kal csökkenteni kell. Az előterjesztő javasolja az alapvető élelmiszerekre alkalmazott áfakulcs 5%-os szintre való csökkentését is. Jelenleg az áfakulcs az ilyen típusú élelmiszerek esetében többnyire 10 százalékos szinten van. A végső élelmiszerárak növekedésének mérséklésének költségei így megfelelően megoszlanak a kereskedők és az állam között, a Szlovák Köztársaság polgárainak alapvető életszükségleteinek biztosítása érdekében" - tette hozzá a Nemzeti Tanács képviselője.

Ez a fajta segítség nagy hatással lehet a vásárlók és polgárok pénztárcájára és életszínvonalára, ugyanis a bevételek, beleértve itt a nyugdíjakat és a segélyeket is, egyáltalán nem növekedtek olyan rohamos mértékben, ahogy az alapélelmiszerek és összességében az élelmiszerek, valamint a napi szükségletek árai.

Forrás: teraz.sk

Címkék: áfa, felár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 15:31, kedd | Kzélet

Szombatról vasárnapra egy órával többet alszunk

Már ezen a hétvégén változtatjuk az időt nyáriról télire. Az órákat szombatról (október 26.) vasárnapra (október 27.) állítjuk vissza egy órával.

2024. Október 22. 14:39, kedd | Kzélet

Visolajský: Több mint 2000 orvos készül beadni a felmondását október végén

Visolajský szerint az egyetemi kórházak, a legtöbb kis kórház és a magánkórházak orvosai is bejelentették, hogy felmondanak.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.