2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 06. 17:19, hétfő | Világ
Forrás: HVG / The Sun

Az amerikai haditengerészet egy érdekes új fegyvert hozott létre

Az amerikai haditengerészet egy érdekes új fegyvert hozott létre

Az eszköz szinte lehetetlenné teszi az emberi beszédet. Az új csodafegyver ugyanis a beszélő saját hangját játssza neki vissza, így teljesen összezavarva őt.

Nem újdonság, hogy az amerikai haditengerészet új dolgokat vizsgál vagy fejleszt, elsősorban az ellenség felkutatása a cél. Az új technológiát még 2019-ben szabadalmaztatták, az amerikaiak pedig AHAD-nak nevezték el (handheld acoustic hailing and disruption). Az AHAD rögzíti a beszélő által mondottakat, majd hangosan visszajátssza azt neki, ezzel összezavarva őt. A tesztek alapján a technológia tökéletesen működik, akár kis területen is. A katonáknak mostanában adták át a szerkezetek prototípusait.

A technológia alapja az úgynevezett késleltetett hallási visszacsatolás (delayed auditory feedback, DAF), amelyet a dadogó embereknél is használnak a beszédkészség javítására. A folyamatos visszajátszás bizonyos helyzetben viszont zavaró is lehet, és épp ez az, amit a haditengerészet el szeretne érni. A jelenségre ugyanis változatos módon reagálhatnak az emberek, de a legtöbbjük egyszerűen nem képes megszólalni.

Egy ilyen technológia a harcmezőn sok előnnyel járhat, hiszen pillanatok alatt összezavarható vele a kommunikáció és persze az ellenfél is.

Címkék: hadászat, technológia, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.