2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 31. 11:32, szombat | Tech
Forrás: Atlas VPN, CyRC

Az Android applikációk kétharmada hemzseg a biztonsági hibáktól

Az Android applikációk kétharmada hemzseg a biztonsági hibáktól

Két cég, az Atlas VPN és a CyRC szakemberei komolyabban bevizsgálták az androidos rendszer alkalmazásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy bizony komolyak a hézagok a rendszerben.

Az alkalmazások 63 százalékában volt valamilyen biztonsági hiba. SÅ‘t, minden támadható szoftver átlagosan 39 hiányosságot vagy biztonsági rést tartalmazott. A szakemberek elsÅ‘sorban a nyílt forráskódú programkomponenseket ismert sebezhetÅ‘ségeit vették górcsÅ‘ alá. A talált hibák egy része ugyanakkor már orvosolva lett.

A szakértÅ‘k összesen 3335 ingyenes és fizetÅ‘s alkalmazást vizsgáltak meg, amelyek az idei esztendÅ‘ elsÅ‘ negyedévében fellehetÅ‘k voltak a Google Play Store rendszerében. A legrosszabbul az ingyenes játékok szerepeltek, azok 96 százalékában volt legalább egy hiányosság vagy biztonsági rés. A fizetÅ‘s játékok esetében ez az arány 94 százalék volt.

A banki ügyek intézésére használható megoldások sem szerepeltek sokkal jobban, azok 88 százaléka tartalmazott legalább egy sebezhetÅ‘séget, míg a fizetési szolgáltatások termékeinél az arány 80 százalékot tett ki. Az egészségügyi és fitnesz-szoftverek esetében viszont az arány csupán 36 százalék volt.

A kutatók az elkészített jelentésükben hangsúlyozták, hogy az esztendÅ‘ elsÅ‘ negyedévében 3137 egyedi biztonsági hibát találtak, amelyek több mint 82 000 alkalommal fordultak elÅ‘ az androidos programokban. A hiányosságok vagy biztonsági rések összesen 73 százalékát több mint két évvel ezelÅ‘tt fedezték fel, ennek ellenére még számos megoldásban fordultak elÅ‘. A szakemberek bírálták azt is, hogy számos sebezhetÅ‘séghez már elkészült a javítás, de azokat a fejlesztÅ‘k még mindig nem integrálták a termékeikbe. A banki ügyeket intézÅ‘ alkalmazásoknál a biztonsági hibák 39 százaléka, míg a termelékenységi szoftvereknél azok 41 százaléka orvosolható lenne.

A Google Play Store rendszerében elérhetÅ‘ sebezhetÅ‘ programok letöltési számait figyelembe véve a kutatók szerint egyértelműen kijelenthetÅ‘, hogy az érintett androidos alkalmazások komoly biztonsági kockázatot jelentenek.

Címkék: Android, kütyü, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.