2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Október 02. 17:33, péntek | Kzélet
Forrás: TASR

Az Egészségügyi Minisztérium harca az álhírek ellen

Az Egészségügyi Minisztérium harca az álhírek ellen

POZSONY, október 2. – Az Egészségügyi Minisztérium több módszerrel kapcsolódott be az álhírek elleni küzdelembe.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője a Szlovák Köztársaság hivatalos hírügynökségének elmondta, hogy a minisztérium nyomon követi a legelterjedtebb és legveszélyesebb álhíreket. Az egészséget is fenyegető témákra pedig felhívja a közösségi oldalak kezelőinek figyelmét. „A lehető leghatékonyabb módszereket keressük, hogy a közösségi hálókon keresztül a leggyorsabban tudjuk tájékoztatni a nyilvánosságot a tényekről és szakértői véleményekről, tanácsokról, amelyekre az álhíreket olvasva a polgárok támaszkodhatnak.

A minisztérium szakértőivel, orvosokkal és más szakemberekkel közösen dolgozunk az egyes orvosi szakterületeket érintő témákon. Véleményük és javaslataik az álhírek elleni küzdelmünk alappillére és forrása.” – jegyezte meg a szóvivő. A minisztérium az egészségügyet népszerűsítő influencerekkel egy nem hivatalos hálózatot is létrehozott, ahol egymást segíthetik a közösségi térben. Eliášová hozzátette, hogy igyekeznek többet beszélni az álhírekről a médiában is, főként a politikai vezetők közreműködésével.

A szlovák hírügynökség kérdésére, hogy mi a helyzet a feljelentéssel, amelyet augusztus végén Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter pánikkeltés bűncselekménye miatt tett ismeretlen ellen, a szóvivő azt válaszolta, hogy jelenleg a bűnüldöző szervek foglalkoznak az üggyel. A Kutató (Bádateľ) internetes oldalon közzétett tartalomról van szó, amely az olvasókat a vírus terjedésének megfékezése céljából hozott intézkedések akadályoztatására, illetve a védőoltások visszautasítása buzdította.

Az Egészségügyi Minisztérium nem tervez feljelentéseket tenni hasonló ügyekben. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a pánikkeltő és félrevezető információk mennyiségét csökkentsük, és hogy segítsünk az emberek tájékozódását az online térben. Ebben az időszakban ez rendkívül fontos és nem várhat” – tette hozzá Eliášová.

Címkék: hoax

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.