2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 25. 09:50, kedd | Életmód
Forrás: cas.sk

Az elfogyasztott italok hatással vannak a cukorbetegek egészségére

Az elfogyasztott italok hatással vannak a cukorbetegek egészségére

A kávé és a tea nagyon értékes és egészséges polifenolok forrásai, amelyek antioxidánsként hatnak a szervezetben.

Emellett erőteljes gyulladáscsökkentő hatásuk is van, és nagyban segíthetik a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált embereket.
A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a sok kávét és teát fogyasztó cukorbetegeknél jelentősen alacsonyabb a korai halálozás kockázata. A kutatás azt is kimutatta, hogy az üdítőitalok fogyasztása ezzel szemben jelentősen növeli ezt a kockázatot - ami nem meglepő az üdítők magas cukortartalma miatt.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 15 ezer, átlagosan 61 éves, kettes típusú cukorbetegségben szenvedő amerikai beteg ivási szokásait elemezték. Az elemzés kimutatta, hogy azok a cukorbetegek, akik napi egy pohár üdítőnél többet ittak, ötödével nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azoknál viszont, akik naponta legfeljebb hat kávét ittak, huszonhat százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata, akik pedig hasonló mennyiségű teát fogyasztottak, azoknál huszonegy százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata.

A tiszta víz is jótékony hatású. Azoknál, akik a limonádét sima vízre cserélték, huszonhárom százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata. "A kávé olyan jótékony összetevőket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást. A tea szintén jó forrása a polifenoloknak, különösen a katechineknek, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A cukorbetegek megfelelő italválasztása alapvető fontosságú a jó egészség szempontjából" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Le Ma, a Harvard Egyetem munkatársa.

forrás: cas.sk

Címkék: cukorbetegség, kévé, tea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.