2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

A dohánytermékekre kivetett adó jövő évtől az e-cigarettára, a nikotinos tasakokra és más dohánytermékekre is vonatkozik. Ugyanakkor az adót a következő években fokozatosan emelni fogják. Ez a dohánytermékek jövedéki adójáról szóló törvény módosításából következik, amelyet Peter Pellegrini elnök írt alá.

A jogszabály célja továbbá, hogy bevezesse a dohánytermékek zárjeggyel való címkézését, és határidőt állapítson meg a zárjeggyel nem jelölt termékek viszonteladására, átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tegye a dohánytermékek és a füstmentes dohánytermékek mozgását, valamint hogy az utóbbi fogalmát kiterjessze a rágódohányra és a szippantós dohányra is.

„Tekintettel az államháztartás magas hiányára és Szlovákia eladósodottságára, a törvénytervezet a konszolidációs intézkedések része, amelyek végrehajtása az állami költségvetés további bevételeit biztosítja, ami hozzájárul az államháztartás stabilizálásához és a szlovák gazdaság fejlődésére gyakorolt negatív hatások kiküszöböléséhez” - hangsúlyozta az indoklásban a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma. A tárca szerint a változások jövőre várhatóan 15 millió euróval, 2026-ban 126 millió euróval, 2027-ben pedig 180 millió euróval járulnak hozzá a költségvetéshez.

A pénzügyminisztérium rámutatott, hogy Szlovákiában évről évre nő az új, innovatív dohánytermékek fogyasztása, ráadásul egyre fiatalabb korosztályok körében. Ezek így a hagyományos dohánytermékek helyettesítőivé válnak. „A rövid piaci bevezetésük miatt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet azt állítani, hogy ezek a termékek kevésbé károsak, különösen a fiatalabb korosztályban, és a használatukkal kapcsolatos jövőbeli közegészségügyi kiadások potenciális kockázatával járnak. Ezzel szemben használatuk gyakran nem jár együtt a lakosság körében a potenciálisan fennálló egészségügyi kockázatok tudatosításával” - mutatott rá a minisztérium.

Forrás: teraz.sk

Címkék: adó, e-cigaretta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.