2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 20. 23:36, péntek | Kzélet
Forrás: tasr

Az elnöknél betelt a pohár, megtámadja a 363-os paragrafust

Az elnöknél betelt a pohár, megtámadja a 363-os paragrafust

Mivel az elmúlt időszakban a politikusok részéről nem volt akarat a jogszabály módosítására, az államfő úgy döntött, az Alkotmánybírósághoz fordul.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök megtámadja a Büntetőtörvénykönyv 363. szakaszának szövegét a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságán. A paragrafusnak módosítására a jövő hét elején terjeszt elő javaslatot, tájékoztatott az államfő szóvivője, Martin Strižinec.

„Meggyőződésem, hogy a 363. paragrafus jelenlegi szövege és a legfőbb ügyész jogkörei sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem járulnak hozzá az igazságszolgáltatásba vetett bizalom építéséhez. Maga a tény, hogy egy ilyen komoly eszköz ellen nincs jogorvoslat, és a legfőbb ügyész általi alkalmazása az egész társadalomban vitákat vált ki, elegendő indok a Büntetőtörvénykönyv módosítására, pontosítására” – mondta az elnök.

Čaputová szerint a paragrafusra való hivatkozással beavatkoznak az igazságszolgáltatás függetlenségébe, sértik az áldozatok jogait a bűncselekmény hatékony kivizsgálásához, valamint a bírói védelemhez való jogot.

Január 20-án, pénteken Maroš Žilinka főügyész ismét bevetette a „jolly jokert” és megszüntette a Sme rodina képviselője, Martin Borguľa ellen megvesztegetés gyanújával indított eljárást. A döntést a kormányfő sem nézte jó szemmel, aki kijelentette, hogy Žilinka megválasztása a jelenlegi koalíció legnagyobb hibája volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.