2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 27. 11:38, kedd | Koronavírus
Forrás: HVG

Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka már megkapta a védőoltást

Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka már megkapta a védőoltást

A vártnál hamarabb érte el az Európai Unió a felnőtt lakosság hetven százalékának beoltását, Ursula von der Leyen szerint pedig továbbra is elegendő oltóanyaggal rendelkezünk a kampány folytatásához.

„Az EU elérte a kitűzött cél, a felnÅ‘tt lakosság hetven százaléka rendelkezik legalább egy oltással, és 57 százalék teljes védelemben részesült,” nyilatkozta kedden reggel az EB elnöke. „Az EU megtartotta a szavát és teljesítette az ígéretét,” mondta von der Leyen utalva ezzel a hónapokkal ezelÅ‘tti vállalásokra és ígéretekre. A politikus sikerként tekint a mérföldkÅ‘ elérésére, de óvatosságra inti az európaiakat a delta variánssal kapcsolatos veszélyek miatt. Az Európai Bizottság elnöke ezért arra kér mindenkit, ha teheti oltassa be magát saját és mások védelmének érdekében. „Az EU továbbra is elegendÅ‘ mennyiségű oltóanyagot biztosít ehhez,” nyomatékosított von der Leyen.

Eközben Ujhelyi István EP-képviselÅ‘ az Európai Bizottság illetékeseihez fordult annak érdekében, hogy akik Sinopharmot vagy Szputnyikot kaptak az elsÅ‘, ill. második körben, azok harmadik vakcinája legyen az EMA által jóváhagyott oltóanyagok valamelyike. Erre azért volna szükség az MSZP-s képviselÅ‘ szerint, mert a fent említett kínai és orosz vakcinákkal oltott magyar polgároknak utazási és munkavállalási nehézségeik akadhatnak a jövÅ‘ben.

„Jelenleg ugyanis, akiket a kínai Sinopharmmal vagy az orosz Szputnyikkal oltottak be, azoknak nem mindenhol fogadják el automatikusan az oltási igazolásait és így csak jelentÅ‘s nehézségek, illetve költségek árán tudnak külföldre utazni tanulás, munkavállalás vagy épp kikapcsolódás céljából,” magyarázta Ujhelyi.

Címkék: EU, oltás, Ursula von der Leyen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.