2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Május 03. 08:53, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az EU négy mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalát tiltja meg öt országba

Az EU négy mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalát tiltja meg öt országba

Az új intézkedések az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek aggodalmait veszik figyelembe, de a cél az is, hogy Ukrajna még háborús helyzetben is exportálhasson agrártermékeket.

Az Európai Bizottság (EB) kedden ideiglenesen betiltotta a búza, a kukorica, a repcemag és a napraforgómag Ukrajnából történő behozatalát. Ezzel az öt tagállamban, köztük Szlovákiában tapasztalt súlyos logisztikai problémákra reagáltak - jelentette a TASR brüsszeli tudósítója.

Az intézkedések május 2-án léptek hatályba, és június 5-ig tartanak. Ez idő alatt az Ukrajnából származó búza-, kukorica-, repce- és napraforgómag továbbra is szabad forgalomba bocsátható az EU egész területén, kivéve az öt szomszédos tagállamban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az ukrán termékek továbbra is áthaladhatnak ezeken az országokon az egységes árutovábbítási eljárás keretében, vagy az Unión kívüli területekre szállíthatók.

Ugyanakkor Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kötelezettséget vállalt arra, hogy a közelmúltban elfogadott egyoldalú intézkedéseket feloldja a búzára, kukoricára, repcére és napraforgóra, valamint minden más Ukrajnából származó termékre vonatkozóan.

Az új intézkedések az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek aggodalmait veszik figyelembe, de a cél az is, hogy a háborús állapot alatt segítsék Ukrajna mezőgazdasági termékeinek exportját. A Bizottság szerint ezek az áruk fontosak a világ ellátása és az élelmiszerárak alacsonyan tartása szempontjából.

A keddi intézkedéseket kiegészítik az öt tagállam mezőgazdasági termelőinek nyújtott pénzügyi támogatások, valamint az ukrán gabona szolidaritási folyosókon keresztül más tagállamokba és harmadik országokba történő tranzitjának megkönnyítését célzó egyéb intézkedések.

A Bizottság kész arra, hogy ezeket az óvintézkedéseket szükség esetén június 5. után is meghosszabbítsa. A Bizottság bejelentette továbbá, hogy értékelni fogja az egyéb érzékeny termékek uniós piacán kialakult helyzetet.

forrás: teraz.sk

Címkék: EU, gabona, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.