2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 24. 15:18, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az EU több mint 190 millió eurót ad a szlovákiai vasúti infrastruktúra javítására

Az EU több mint 190 millió eurót ad a szlovákiai vasúti infrastruktúra javítására

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn jelentette be, hogy az EU a 2014-2020-as kohéziós alapból több mint 190 millió eurót biztosít a szlovákiai vasúti infrastruktúra javítására.

Az uniós források összesen 7,85 kilométernyi vasútvonal átépítését és korszerűsítését támogatják. A projekt első szakaszában a Strážov-Zsolna és Budatín-Zsolna vasúti szakaszokon, valamint a Zsolna állomáson a földmunkák, a régi sínek leszerelése és a vasútvonalak alatti teherhordó szerkezetek lefektetése valósul meg.

Két peron és meghosszabbított zajvédő falak is elkészülnek, valamint hat vasúti hidat, négy közúti hidat, valamint egy új közúti hidat és hat aluljárót építenek vagy építenek át. Végül öt gyalogos- és kerékpáros aluljárót építenek és szélesítenek ki, valamint elektronikus jelzőberendezést létesítenek a zsolnai vasúti csomópontban, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) jelzőberendezéseivel együtt.

Összességében ez a projekt növeli a vasúti hálózat kapacitását és utazási sebességét, csökkenti a vonatok menetidejét, valamint javítja a vasúti szolgáltatások biztonságát és megbízhatóságát.

A Bizottság emlékeztetett arra, hogy a vonat használata a nitrogén-dioxid és a káros részecskék kibocsátásának csökkenéséhez is vezet.

Emellett az új váltóáramú áramellátás biztosítja a vasúti átjárhatóságot és csökkenti az energiaköltségeket. Végezetül az uniós finanszírozás támogatja majd az állomások és a vonatok jobb megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára.

Ezzel összefüggésben Elisa Ferreira, a kohézióért és reformért felelős európai biztos elmondta, hogy a Szlovákia számára jóváhagyott projekt megerősíti a zsolnai régió vasúti infrastruktúráját, és a gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb vonatozás révén közvetlenül a polgárok javát szolgálja majd.

forrás: teraz.sk

Címkék: EU, szlovákia, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.