2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 03. 08:37, péntek | Kzélet
Forrás: euronews.com

Az európai élelmiszerárak továbbra is emelkednek

Az európai élelmiszerárak továbbra is emelkednek

Európában az infláció csökken, de az élelmiszerárak emelkednek. Melyik országban fizetnek többet és melyikben kevesebbet ugyanazért a termékért? Mutatjuk.

Az Eurostat európai statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint az élelmiszerárak tovább emelkedtek Európa-szerte annak ellenére, hogy decemberben az infláció már második egymást követő hónapban csökkent. Az EU-ban 18,2 százalékos, az eurózónában 16,2 százalékos volt az élelmiszerárak inflációja decemberben, ami enyhe csökkenést jelent a novemberi átlaghoz képest. Néhány alapvető élelmiszer, például a cukor, a sajt, a tojás, az olajok és a zsírok ára azonban továbbra is emelkedik.

A legnagyobb áremelkedés Magyarországon volt megfigyelhető, közel 50 százalékkal, Litvánia a második legmagasabb 33,5 százalékkal, majd Észtország következik 30,8 százalékkal. A legalacsonyabb árváltozást Luxemburgban regisztrálták 11,1 százalékkal, Írországban 12,1 százalékkal és Cipruson 12,2 százalékkal.

Élelmiszerár-infláció az EU-ban (2022. december)

Az EU-országokban a hat legjelentősebb emelkedést regisztráló élelmiszertípusok a következők voltak: friss tej, tojás, cukor, olajok és zsírok, a vaj és az egyéb étkezési olajok voltak. Ezeknél átlagosan 30,2 és 56,6 százalék között növekedést mértek.

Észtországban megduplázódott a cukor ára, Csehországban 98,9 százalékkal, Lengyelországban pedig 87,4 százalékkal emelkedett. Svédországban, Dániában és Luxemburgban 10 százalék körüli volt az árváltozás.

Egy másik alapvető élelmiszer, a tojás ára is nagymértékben emelkedett. Legalacsonyabb mértékben Luxemburgban, ahol 14,8 százalékos emelkedést mértek, míg Csehországban 92,5 százalékkal nőtt az ára.

forrás: euronews.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.