2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Június 15. 09:54, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Az USA korlátlan hozzáférést szerzett a pápua-új-guineai bázisokhoz

Az USA korlátlan hozzáférést szerzett a pápua-új-guineai bázisokhoz

Az Egyesült Államok Pápua Új-Guinea beleegyezésével az ország területén lévő repülőtereken vagy haditengerészeti bázisokon - köztük a főváros Port Moresby kikötőjében - állomásoztathat majd csapatokat és felszerelést.

Az amerikai hadsereg korlátlan hozzáférést kapott a pápua-új-guineai bázisokhoz. Ez egy dokumentumot követően történt, amelyet szerda este hagyott jóvá a pápua parlament. A TASR csütörtökön vette át a hírt az AFP hírügynökségtől.

A dokumentum, amelyhez az AFP hozzáférhetett, a két ország között idén májusban kötött védelmi megállapodás részleteit tartalmazza. Pápua Új-Guinea beleegyezésével az Egyesült Államoknak lehetősége lesz arra, hogy csapatokat és felszerelést állomásoztasson a területén repülőtereken vagy haditengerészeti bázisokon - többek között a főváros Port Moresby kikötőjében.

James Marape pápua-új-guineai miniszterelnöknek meg kellett védenie a megállapodást a tiltakozások és kritikák hulláma ellen. Egyes ellenzők szerint a megállapodás az ország szuverenitásának csorbulásához vezethet.

"Az elmúlt 48 évben hagytuk, hogy felbomoljon a hadseregünk" - mondta a miniszterelnök szerdán a parlamentben. "A szuverenitást a hadsereg ereje határozza meg" - tette hozzá.

Az ásványkincsekben gazdag ország fontos hajózási útvonalak közelében fekszik egy olyan térségben, ahol a terjeszkedő Kína igyekszik érvényesülni. Peter O'Neill volt pápua miniszterelnök szerint az alku céltáblát festett országa hátára. "Amerika ezt saját nemzeti érdekei védelmében teszi, mindannyian tisztában vagyunk a térségünkben zajló geopolitikai eseményekkel" - mondta.

Forrás: teraz.sk

Címkék: amerika, katonaság, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.