2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Augusztus 15. 00:20, hétfő | Világ
Forrás: Times

Az USA újabb delegációt küldött Tajvanra

Az USA újabb delegációt küldött Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre - írja a HVG.hu.

Az Ed Markley szenátor vezette öttagú delegáció három másik demokrata és egy republikánus politikusból tevődött össze. Ha minden igaz, a diplomaták találkoznak majd a tajvani elnökkel, valamint a parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának tagjaival. A tárgyalásokon kereskedelmi és védelmi kérdések kerülnek napirendre.

Ed Markley úgy nyilatkozott a világsajtónak, hogy a látogatás nem titkolt célja Tajvan nyilvános támogatása az USA részéről. Elmondása szerint az Egyesült Államok prioritásként kezeli a Tajvani-szorosban zajló feszültségek enyhítését. Az újabb amerikai látogatást a kínai kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök múlt heti váratlan látogatása komoly ellenkezést váltott ki Kínából. Peking előzetesen súlyos következményekre figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha létrejön egy ilyen út. Ezt követően Kína kiterjedt tengeri és légi hadgyakorlatot kezdett Tajvan körül, éles rakétákat is bevetve.

Címkék: Kína, konfliktus, Tajvan, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.