2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 10. 15:29, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Bejelentették az új intézkedéseket, 21-étől enyhébb LOCKDOWN lesz

Bejelentették az új intézkedéseket, 21-étől enyhébb LOCKDOWN lesz

December 21-étől Szlovákiában bezárnak az üzletek, kivételt csupán az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak képeznek.

A diákoknak egyúttal megkezdődik aznap a karácsonyi szünet is. Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter és Ján Mikas tisztifőorvos szerint ezek a rendeletek legalább három hétig lesznek érvényben. A részletekről a szerdai sajtótájékoztatón számoltak be, amelyen a szigorított intézkedésekről informáltak a Covid-19 terjedésének megfékezése érdekében.

A december 21-én kezdődő karácsonyi szünet nem csupán az iskolákra, de az óvodákra is vonatkozik. „Természetesen ha a szülők részéről elengedhetetlen az óvoda, akkor több óvoda összefoghat és kinyithatnak egy-egy osztályt. Tehát nem lesz teljes korlátozás“ – mondta Krajčí. Eredetileg 23-án kezdődött volna a szünet.
December 28-ától a nagyobb vállalkozásokban rendszeresen kell az alkalmazottakat tesztelni.

„December 28-ától a szlovák Gazdasági Minisztérium bebiztosítja, illetve megkezdi az alkalmazottak tesztelését az 500-nál több dolgozót foglalkoztató vállalkozásokban, ők ettől a naptól kezdhetnek majd dolgozni“ – mondta az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí.

Péntektől, december 11-étől bezárják az éttermek teraszait is, mostantól csak elvitelre adhatnak ki ételt. December 14-étől szigorítják a feltételeket a hotelekben, illetve a sífelvonóknál. Az üzletek 21-én csuknak be, csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak tarthatnak majd nyitva.

Mikas tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a Közegészségügyi Hivatal rendelete fogja pontosítani ezeket az intézkedéseket, például ebben fogják részletezni a sípályákat és hotelokat érintő szabályokat is. A sípályáknál legfeljebb 72 órája készült negatív koronavírus tesztet kell mindenkinek felmutatnia és a felvonókabinokban csupán egy személy utazhat, kivételt az egy háztartásból származó személyek képeznek.

A templomok, mozik, edzőtermek az eddig érvényes szabályok szerint működhetnek tovább. Vesztegzárt nem vezetett be a kormány, így az emberek szabad mozgása az ünnepek alatt biztosítva van.

Címkék: kornavírus, lockdown

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.