2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Március 07. 14:44, kedd | Koronavírus
Forrás: aktuality.sk

Bulgária 2,8 millió adag lejárt szavatosságú kovavírus elleni oltóanyagot semmisít meg

Bulgária 2,8 millió adag lejárt szavatosságú kovavírus elleni oltóanyagot semmisít meg

Bulgária 6,5 milliós lakosságának mindössze 30 százaléka van teljesen beoltva.

A bolgár hatóságok hétfÅ‘n közölték, hogy idén további 2,8 millió adag lejárt COVID-19 vakcinát dobnak ki. A TASR az AP jelentése alapján számol be.

Bulgária, az Európai Unióban a legalacsonyabb koronavírus elleni oltási aránnyal rendelkezÅ‘ ország, eddig 2,3 millió adag lejárt szavatosságú vakcinát semmisített meg.

Asen Medzhidiev bolgár egészségügyi miniszter szerint a helyzet kialakulásához hozzájárult a koronavírus elleni vakcinák nagy száma, az alacsony oltási arány és az emberek alacsony érdeklÅ‘dése a vakcina iránt. Bulgária 6,5 milliós lakosságának mindössze 30 százaléka van teljesen beoltva.

Az egészségügyi minisztérium vezetÅ‘je elmondta, hogy Bulgária kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy bontsa fel a Pfizer/BioNTech vakcinagyártóval kötött szerzÅ‘dést, amelynek értelmében Szófia 2025-ig köteles vírusellenes vakcinákat vásárolni. Szófia ezen álláspontját Lengyelország, Csehország és Litvánia is támogatja - tette hozzá.

A miniszter szerint "ésszerűtlen", hogy Bulgária további vakcinákat vásároljon, amelyeket a végén úgyis meg kell semmisítenie. A hivatalos adatok szerint Bulgária összesen több emberi immunhiány elleni vakcinát fog megsemmisíteni, mint amennyit beadott a polgárainak.

Bulgáriában összesen 4,6 millió adag COVID-19 vakcinát használtak fel. Nagyjából kétmillió ember kapta meg a vakcina mindkét adagját, és körülbelül egymillió ember döntött az emlékeztetÅ‘ adag mellett is.

A COVID-járvány kezdete óta Bulgáriában közel 1,3 millió fertÅ‘zéses esetet regisztráltak. Az országban 38 211 ember halt bele a betegségbe.

forrás: aktuality.sk

Címkék: COVID, oltás, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.