2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Március 15. 14:42, hétfő | Tech

Deimos és Phobos: megfejthették a tudósok a 150 éves rejtélyt?

Deimos és Phobos: megfejthették a tudósok a 150 éves rejtélyt?

Az ETH Geofizikai Intézetének és a Zürichi Egyetem Fizikai Intézetének kutatói szerint a Mars két holdja, a Deimos és a Phobos egy korábbi, nagyobb hold maradványai lehetnek. Ezzel egy 150 éves kérdés tisztázódhat.

Az utóbbi 1-2,7 milliárd évvel ezelÅ‘tt szakadhatott darabokra. A szakemberek mindezt számítógépes szimulációk és az Insight nevű Mars-misszióban szerzett szeizmikus feljegyzések segítségével derítették ki.

A Deimos és a Phobos már az 1877-es felfedezésük óta foglalkoztatta a tudósokat, mert nagyon kis méretűek és ahogy arra Amirhossein Bagheri, az ETH Zürich Geofizikai Intézetének doktorandusza is rámutatott, inkább hasonlítanak egy krumplira, mint egy holdra. A kutatók éppen ezért gondolták azt, hogy a Deimos és a Phobos valójában aszteroidák, amelyeket a Mars befogott.

Bagheri szerint azonban pont ezáltal kezdÅ‘dtek a problémák, hiszen mindkét égitest pályája szinte kör alakú és a Mars egyenlítÅ‘jének szintjén halad, ez pedig ellentmond az aszteroidaelméletnek. A szakemberek ezért kezdtek számítógépes szimulációkat végezni. Amir Khan, a Zürichi Egyetem Fizikai Intézetének munkatársa közölte, hogy az ötletük az volt, hogy a két hold pályáját és azok változásait visszakövetik az idÅ‘ben. Így derült ki, hogy a Deimos és a Phobos pályája valaha keresztezte egymást. EbbÅ‘l jött a következtetés, hogy a két égitest nagy valószínűséggel egy helyen volt és ezért azonos múlttal rendelkezik, vagyis egy nagy méretű holdból szakadtak ki.

A NASA Insight nevű Mars-missziója által gyűjtött szeizmikus eredmények késÅ‘bb megerÅ‘sítették mindezt. A tudósok ezután még több száz számítógépes szimulációt futtattak. 2025-ben egy japán szondát küldenek a Phobosra, amely kÅ‘zetmintákat fog hozni, így még pontosabban meg lehet majd határozni a Mars két holdjának a keletkezését.

A kutatók az eredményeiket a Nature oldalain is nyilvánosságra hozták.

Címkék: Deimos, Mars, Phobos, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.