2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 16. 12:33, kedd | Interjú
Forrás: Marton Máté

Diákként a Városházán – interjú Bokros Biankával

Diákként a Városházán – interjú Bokros Biankával

Hallott már bárki olyanról, hogy egy városnak, falunak, vagy akármilyen településnek ne legyen polgármestere? KöltÅ‘i a kérdés, a válasz rá pedig egyértelmű nem. Ha pedig dolgozó, vagy akár idÅ‘sebb polgárok képviseletet kapnak egy polgármester személyében, miért maradnának ki ebbÅ‘l a diákok. Dunaszerdahelyen már több évre visszanyúló hagyománya van annak, hogy a város diákjainak lehetÅ‘ségük van elindulni a diákpolgármester választáson, ahol a jelölteknek lehetÅ‘sége nyúlik arra, hogy bemutassák ötleteiket, terveiket, amikkel jobbá tennék kortársaik, de akár az egész város hétköznapjait. A bemutatkozás után egy, szintén diákokból összeállított szavazóbizottság dönt arról, ki fogja a következÅ‘ idÅ‘szakban a város diákpolgármesterének címét viselni. Arról, hogy milyen felelÅ‘sségekkel jár ez a komoly szerep, Bokros Biankával, Dunaszerdahely jelenlegi diákpolgármesterével és egyben végzÅ‘s gimnazistájával beszélgettem.

Hogy képzelted el a diákpolgármester szerepet, mielÅ‘tt megválasztottak volna?
Leginkább úgy, hogy az eltervezett ötleteimet megvalósítom az 1 év alatt, és emellett majd kicsit picit jobban be tudok kapcsolódni városunk hétköznapi politikai életébe, valami ilyesmi volt az elképzelésem az egészrÅ‘l.

Milyen tervekkel indultál el?
Hatalmas tervekkel indultam, erÅ‘sen kampányoltam és már elÅ‘re idÅ‘re osztottam minden tervem megvalósítását. A programomat túlzsúfolni nem akartam, de készültem azért pár tervvel, egész pontosan néggyel, négy évszak van, akkor legyen négy terv, szerintem jól hangzik és a kampányba is jól beleillett. IdÅ‘rendben így néztek volna ki, elÅ‘ször egy karácsonyi jótékonysági gyűjtés, utána egy diákbál, késÅ‘bb egy bringatúra, hisz a város elég jó kerékpárúttal bÅ‘vült a közelmúltban, azt szerettem volna leginkább, hogy ez utóbbihoz minden helyi iskola csatlakozzon, az utolsó pont pedig a környezetvédelem köré épült volna, leginkább ezzel kapcsolatos elÅ‘adások formájában, hisz ez mindig is szívügyem volt.

Mit sikerült megvalósítani?
A karácsonyi gyűjtés Å‘szre került át, mert mindenki belátta, hogy az ünnepek elÅ‘tt sokkal többen szerveznek gyűjtéseket, nem akartam, hogy a miénk „elvesszen” köztük, és így még arra is lett idÅ‘nk, hogy a diákbált elkezdjük szervezni, amire meg is kaptuk a város támogatását, idÅ‘pont is volt, na és ekkor jelent meg Szlovákiában a Covid. Nyilván az egész terv ment a kukába, a többi ötlet pedig mind ez utánra volt szervezve, szóval rájuk is ez a sors várt. ElÅ‘ször persze próbálkoztunk a tologatással, leginkább a diákbállal, de hiába, a helyzet nem lett jobb, így le kellett róla mondanunk.

Mennyire érezted azt, hogy diákpolgármesterként te is részt vennél a városvezetésben?
Voltak hivatalos rendezvények, ahol nekem is meg kellett jelennem, a karácsonyi gyertyagyújtásokkal kezdÅ‘dött, ahol eléggé stabil résztvevÅ‘ voltam. Utána a Magyar Kultúra Napját sem hagytam ki, de a kedvencem talán mégis az „autómentes nap” volt, ahol a megvalósításban is besegítettünk, pár beszervezett diákkal, számomra ez egy fantasztikus rendezvény volt. Jó pár rendezvényen meg tudtam jelenni, aminek persze nagyon örültem, de az egészet, picit aktívabban képzeltem el. Úgy gondoltam, azzal, hogy diákpolgármesterré választanak, kicsit nagyobb betekintésem lesz majd a város politikájába és az életébe. Gondolom, ezek most nagy szavaknak tűnhetnek, de szerintem bátran meg lehetne hívni a diákpolgármestert akár egy-egy ülésre, hogy egy picit bekapcsolódjon, és még ha csak csendben is, de végighallgassa az ottani napirendi pontokat, hisz már az is sok tapasztalatot jelenthet neki a jövÅ‘re nézve.

Mit gondolsz, mivel lehetne kiegészíteni a diákpolgármester munkáját?
Pontosan azzal, amit az elÅ‘bb is mondtam, nem hiszem, hogy félni kéne attól, hogy bevonjuk az ifjúságot, hisz csodálatos, már tízéves hagyománya városunknak, hogy diákpolgármestert választanak, de ezt a szerepet akár még aktívabbá is lehetne tenni. Még kötelezÅ‘vé se kellene tenni az üléseket, mindössze megadni a lehetÅ‘séget.

Mi a legjobb élményed, ami a megválasztás után ért?
Már a megválasztás napja is egy igazi boldogsághormon bomba volt, elÅ‘ször sikeresen levizsgáztam autósiskolában, utána megválasztottak, el tudod képzelni, mennyire szárnyalhattam. Nehéz valami konkrétumot mondani, hiába, annyit rögtön érzel, hogy valami megváltozik. Négyen kampányoltunk, négyen akartuk ezt a szerepet és végül én kaptam meg, felemelÅ‘ egy érzés volt. Nagy pozitívumként jött ezzel, hogy meg kellett tanulnom jobban beszélni a nyilvánosság elÅ‘tt, interjúkat adni, sÅ‘t, még a Városházán is adtam beszédet, sok mindent meg tud tanítani mindez az emberrel. Ha már itt tartunk, nagyon kellemes volt az is, ha valaki kisegített valamiben, kiemelném Tilajcik Editkét, aki mindig nagyon segítÅ‘kész volt velem.

Mennyire folyt bele ez a szerep a magánéletedbe?
Azért nem volt mindig olyan egyszerű. Volt, hogy sűrűbbek voltak a rendezvények, ilyenkor az idÅ‘met úgy kellett beosztanom, hogy minden beleférjen. Suli, tanulás, sÅ‘t, én ez mellett végig dolgoztam is, meg kellett tanulnom zsonglÅ‘rködni az idÅ‘vel. Azt nem mondom, hogy egyszerű volt, mert nem, sűrű volt, de pont így volt jó. A legjobb ezzel kapcsolatos sztorim talán az, hogy nem egyszer kellett suliból, ebédszünet alatt lebonyolítanom telefonos interjúkat. Nem mondom, hogy ez mindennapos volt, hatalmas túlzás lenne, de elÅ‘fordult párszor.

Ha lehetÅ‘séged lenne rá, jelöltetnéd magad újra?
Nagyon örülök, hogy kipróbálhattam ezt a pozíciót és volt némi rálátásom a dolgokra, de a véleményem az, hogy ha valamit meg akarok valósítani, ahhoz nem kell diákpolgármesternek lennem.

Fotó: Töltésy Rudolf

Címkék: Bokros Bianka, interjú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.