2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 05. 15:46, hétfő | Sport
Forrás: teraz.sk

Djokovic a párizsi aranyat tartja élete legnagyobb sportteljesítménynek

Djokovic a párizsi aranyat tartja élete legnagyobb sportteljesítménynek

A harminchét éves Djokovic megnyerte a gyűjteményéből hiányzó utolsó nagy trófeát.

Rekordot jelentő 24 Grand Slam-győzelemmel rendelkezik, és mindenkinél hosszabb ideje állt a férfi ATP-világranglista élén. Novak Djokovic szerb teniszező azonban a legnagyobb sportteljesítményének a párizsi olimpiai aranyérmet tartja. Vasárnap a Roland Garros salakon váltotta valóra álmát, amikor az egyes döntőjében 7:6, 7:6 arányban legyőzte a spanyol Carlos Alcaraz-t.

A harminchét éves Djokovic megszerezte az utolsó nagy trófeát, amely még hiányzott a gyűjteményéből. Egyúttal ő lett a legidősebb bajnok azóta, hogy a tenisz 1988-ban visszatért az olimpiai programba. „Az első olimpiámon, 2008-ban, Pekingben sikerült bronzérmet szereznem, de a másik háromról érem nélkül távoztam. Olyan volt, mint egy átok, nem tudtam átjutni az elődöntős akadályon. Most végre sikerült. Az aranyat annál is inkább értékelem, mert Carlos ellen nyertem, aki abban az évben a Roland Garrost és a Wimbledont is megnyerte. Hihetetlenül jó teniszt játszottam a döntőben. Mindent összevetve talán ez pályafutásom legnagyobb sportteljesítménye” - mondta Djokovic az akkreditált médiának.

A mérkőzés után elöntötték az érzelmek, és a boldogság könnyei csillogtak a szemében. „Az eddigi legerősebb olimpiai élményem az volt, amikor a 2012-es londoni játékok nyitóünnepségén a szerb zászlóval meneteltem. A párizsi olimpiai aranyérem azonban mindent felülmúlt. Soha nem éreztem még ekkora büszkeséget. Nagyon felelősségteljesen készültem a versenyre, amit az is bizonyít, hogy egyetlen szettet sem veszítettem a torna során. Az első fordulótól kezdve nagyon jó érzésem volt a játékommal kapcsolatban, és azt mondtam magamnak, hogy ha most nem sikerül, akkor soha többé nem fog. A döntőbe jutás után nagyon megkönnyebbültem. Úgy ünnepeltem, mintha az egész tornát megnyertem volna, de tudtam, hogy az aranyéremhez vezető úton még a legmagasabb hegyet - Carlos Alcarazt - is le kell győznöm” - hangsúlyozta Nole.

Az első szettben óriási mentális erőt mutatott, nyolc bréklabdát hárított el. Mindkét rövidítésben briliánsan játszott, és két hónappal a térdműtétje után megbosszulta az Alcaraz elleni wimbledoni döntőbeli vereségét. „Nem emlékszem, mikor játszottam utoljára ilyen színvonalas mérkőzést. Majdnem három órán át tartott, pedig csak két nyert szettet játszottunk. Carlos nagy dicséretet érdemel, küzdőszellemet mutatott. Biztos vagyok benne, hogy egy nap ő is megnyeri majd a legértékesebb olimpiai érmet.”

A végső vereség ellenére Alcaraz elégedett volt a párizsi teljesítményével. „Büszke vagyok az olimpián mutatott teljesítményemre. Emelt fővel távozom a versenyről. Mindent beleadtam, de Novak nem hagyta, hogy éljek a lehetőségeimmel, és igazolta a kvalitásait. Bízom benne, hogy tanulni fogok ebből a vereségből, és még erősebben térek vissza.”

Djokovic így a 10 Australian Open, 3 Roland Garros, 7 Wimbledon és 4 US Open trófea mellé már beakaszthatja az olimpiai aranyat is, megnyerve ezzel már mindent, amit teniszben meg lehet nyerni.

Forrás: teraz.sk

Címkék: 2024 Paris, Djokovic

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 09. 10:46, hétfő | Sport

Sinner nyerte a US Open-t

Ebben az évezredben csak a svájci Roger Federernek és a szerb Novak Djokovicnak sikerült mindkét keménypályás Grand Slam-tornát megnyernie ugyanabban a szezonban.

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Augusztus 27. 18:12, kedd | Sport

Különleges díjat kap Ronaldo az UEFA-tól a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéért

Ronaldo tartja a rekordot a Bajnokok Ligájában, 183 mérkőzésen összesen 140 gólt szerzett a Manchester United, a Real Madrid és a torinói Juventus színeiben.