2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Június 03. 12:16, csütörtök | Sport
Forrás: NSO / The Guardian

EB-kitekintő: Sevcsenko lehet az ukránok sikerének záloga?

EB-kitekintő: Sevcsenko lehet az ukránok sikerének záloga?

A The Guardian brit napilap kezdeményezéséhez csatlakozva a Nemzeti Sport Online is bemutatja az összes EB-n szereplő gárdát, sőt előrejelzésekkel és jóslatokkal is szórakoztatják az olvasókat. Ebből szemezgettünk.

Az egyes csapatokat országuk egy-egy neves sportújságírója mutatja be, a sor Ukrajnával kezdődik. A szakíró szerint Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány lehet az, akinek vezetésével először jutna tovább az ukrán nemzeti 11 a csoportkörből. Ukrajna története során harmadszor jutott ki az Európa-bajnokságra (valamint egyszer, 2012-ben társrendező volt), ám először fordult elő, hogy megnyerte selejtezőcsoportját, így nem kellett pótselejtezőt játszania. A tény, hogy közben megelőzte a címvédő portugálokat is, még édesebbé tette a sikeres kvalifikációt.
Hatalmas lépés lenne, ha a csapat idén továbbjutna csoportjából, a cél pedig elérhető és reális. A csapat komoly taktikai fejlődésen ment keresztül, Andrij Sevcsenko személye és szakértelme pedig nagyot dobhat a csapat kémiáján. A selejtezőben a 2004-es aranylabda-győztes – szövetségi kapitány korábban a 4–3–3-as felállást részesítette előnyben, de a járvány okozta kényszerszünetet követően az edzői stáb elkezdett kísérletezni, és immár a három belső védős felállás is opció. A taktika javarészt a két kreatív középpályásra, Olekszandr Zincsenkóra (aki a Manchester Cityben védőt játszik) és az Atalantát erősítő Ruszlan Malinovszkijra épül. Őket a Sahtar Doneck védekező középpályása, Tara Sztepanenko támogatja. Elöl pedig sok múlik a Gentben futballozó Roman Jaremcsukon.

Az ukrán szurkolók hatalmas elvárásokkal készülnek a kontinensviadalra, de Sevcsenko türelemre intett mindenkit. „Az a legkevesebb, hogy továbbjussunk a csoportból     – mondta. –   Fiatal, erős csapatunk van, és ha megfelelően felkészülünk, valamint a sérülések elkerülnek minket, elérhetjük célunkat.”

Mindamellett nem rózsás a helyzet. A világbajnoki selejtezőben az eddigi három meccsen három döntetlent ért el a válogatott, és Sevcsenko sincs bebetonozva a helyére. A szakember korábban elismerte, egy nap Olaszországban edzősködne. „Jelenleg a válogatottra és a felkészülésre koncentrálok, a torna után át kell gondolom a helyzetemet.”
Az ukránok ellenfelei az EB csoportkörében: Hollandia, Ausztria és Észak-Macedónia.

Címkék: EB2021, Sevcsenko, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 09. 10:46, hétfő | Sport

Sinner nyerte a US Open-t

Ebben az évezredben csak a svájci Roger Federernek és a szerb Novak Djokovicnak sikerült mindkét keménypályás Grand Slam-tornát megnyernie ugyanabban a szezonban.

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Augusztus 27. 18:12, kedd | Sport

Különleges díjat kap Ronaldo az UEFA-tól a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéért

Ronaldo tartja a rekordot a Bajnokok Ligájában, 183 mérkőzésen összesen 140 gólt szerzett a Manchester United, a Real Madrid és a torinói Juventus színeiben.