2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 12. 10:38, hétfő | Tech
Forrás: Startbase

Egy cég így oldaná meg a kamionsofőr-hiányt Európában

Egy cég így oldaná meg a kamionsofőr-hiányt Európában

A Fernride nevű startup céget Maximillian Fisser, Hendrik Kramer és Jean-Michael Georg alapították még 2019-ben. Az alapítást azonban egy évtizednyi komoly kutatómunka előzte meg.

A cég egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely lehetÅ‘vé teszi, hogy a járműveket vezetÅ‘ nélkül lehessen irányítani. Mindez kapóra jönne az ágazatnak, amely komoly szakemberhiánnyal küzd.

Kramer kiemelte, hogy Európában 100 000 kamion nem hagyja el a telephelyét, mert nincs, aki vezesse. Ugyan a mesterséges intelligencia még nincs a megfelelÅ‘ szinten a probléma orvoslására, de arra viszonylag egyszerűen felkészíthetÅ‘, hogy egy személynek segítsen több teherautó irányításában.

A startup a mostani elsÅ‘ finanszírozási körében több mint 7,1 millió eurót gyűjtött össze és sikeresen teljesítette a DB Schenker logisztikai szolgáltató tesztjét is. Az elképzelés lényege, hogy a vezetÅ‘k nem a kormány mögött, hanem egy irodában ülnek és mindent onnan vezérelnek, de nem csupán egyetlen, hanem akár 25, késÅ‘bb pedig 50 jármű esetében. A rendszerbe integrált kamionokat 12 kamerával, szenzorokkal és egy kapcsolati modullal látják el, amely az összegyűjtött adatokat egy irányítóközpontnak küldi el. Ott ül valaki, aki jobban meg tudja ítélni az egyes helyzeteket és aki a megalkotott 3D-világnak köszönhetÅ‘en a teherautót irányítását is jobban képes áttekinteni.

Kramer szerint a következÅ‘ lépést az jelentheti, hogy a sofÅ‘r nélküli járműveket minden idÅ‘járási körülmények között integrálják az ügyfelek folyamataiba. A kapcsolódó európai piac több mint 5 milliárd eurós, így van kereslet az új megoldásra, amelynek a technológiája hosszú távon lehet meghatározó és robusztus. A piacon jelen van a Deutsche Telekom is, amelynek a partnere az Ottopia nevű izraeli startup.

Címkék: közlekedés, kamion, startup, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.