2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. November 23. 11:11, kedd | Kultúra
Forrás: HVG

Egy kisebb vagyonért kelt el a Dűne el nem készült változatának forgatókönyve

Egy kisebb vagyonért kelt el a Dűne el nem készült változatának forgatókönyve

Az aukciós ház eredetileg 25-35 ezer eurós árral számolt, a legendás forgatókönyv azonban 2,66 millió euróért talált gazdára egy hétfői, párizsi árverésen.

A soha el nem készült mozifilmben eredetileg Salvador Dali, Alain Delon és a Pink Floyd is szerepelt volna. Eszméletlen szereposztás, nem vitás. Frank Herbert 1965-ös klasszikus science-fiction regénye nyomán a chilei kultfilmes, Alejandro Jodorowsky még a hetvenes évek közepén akart 10-15 órás filmet forgatni olyan hírességek részvételével, mint Alain Delon, Orson Welles, Mick Jagger, Salvador Dalí, Peter Gabriel vagy a Pink Floyd. A képi világért olyan nevek feleltek volna, mint a Gir és a Moebius művészneveken ismert híres francia képregényszerző, Jean Giraud, valamint a később a Nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megteremtéséért Oscar-díjjal jutalmazott H. R. Giger svájci illusztrátor. A film, mint tudjuk sosem készült el, de készült egy 3000 rajzból álló forgatókönyv, amelyet akkoriban több stúdiónak is elküldtek. Egyes stúdiók még hajlottak is volna a finanszírozásra, az ötlet és a forgatókönyv állítólag roppant izgalmas volt, de mivel Jodorowsky különc filmes hírében állt, valamint korábbi filmjeit nem fogadta valami jól a közönség, inkább elálltak az üzlettől.

A könyvben H.R. Giger és Jean Giraud által vázolt világ azonban önálló életre kelt, és nagy hatással volt későbbi produkciókra. Jodorowsky Dűnéjéből merített állítólag George Lucas is, továbbá a rajzok inspirálták az Alien-filmek és a Szárnyas fejvadász képi világát is. A projekt bukásáról egy 2013-as dokumentumfilmből tudhatunk meg többet.

Két Dűne-film azért elkészült. Az első projektet David Lynch kapta meg még 1984-ben, a legújabb, ideit pedig a kanadai Dennis Villeneuve jegyzi.
„A soha le nem forgatott sci-fi legendás forgatókönyvért két külföldi licitáló vívott ádáz küzdelmet, a legmagasabb ajánlatot végül egy amerikai vevő tette,” közölte a hétfői árverést szervező Christie's, amely szerint a leütési árat a vadonatúj feldolgozás keltette érdeklődés hajthatta az égig. Akinek esetleg nem tűnne túl magasnak a végleges ár, annak tudnia kell, hogy nem ez a forgatókönyv egyetlen létező kópiája, állítólag legalább tucatnyit készítettek annak idején.

Címkék: Dűne, Jodorowsky

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.