2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Augusztus 29. 14:10, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

Egy nyolc centiméteres élő férget távolítottak el egy idős nő agyából

Egy nyolc centiméteres élő férget távolítottak el egy idős nő agyából

Az idős nő régóta panaszkodott különböző egészségügyi problémákra, feledékeny volt és depresszióban szenvedett.

Egy canberrai vizsgálatot követően egy MRI-vizsgálat az agyában olyan kóros elváltozást fedezett fel, amely műtétet igényelt. Valójában egy élő parazita volt.

A beavatkozást Hari Priya Bandi sebész végezte el.

"Csak arra gondoltam, hogy 'Mi ez? Ennek semmi értelme. De él és mozog'" - idézte a The Canberra Times című napilap kedden.

Miután szakértőkkel konzultált, kiderült, hogy egy Ophidascaris robertsi nevű parazita féregfajról van szó, amely a pitonokat támadja meg. Az embernél való előfordulása az első alkalom, hogy kimutatták.

Hari Priya Bandi sebész és Sanjaya Senanayake infektológus az Emerging Infectious Diseases című szaklapban megjelent cikkében számolt be a rendkívüli orvosi esetről.

Az ausztrál Új-Dél-Wales államban élő nőt először 2021-ben szállították kórházba hosszan tartó hasi fájdalmak és hasmenés miatt. Később köhögésre, lázra és éjszakai izzadásra panaszkodott, amihez később depresszió és memóriazavarok is társultak.

Fél évvel a féreg eltávolítása után a neuropszichiátriai tünetei javultak, de továbbra is fennállnak - számoltak be az orvosok a szaklapban. Hazatérése után is orvosi felügyelet alatt áll; jelenlegi állapotáról nem közöltek részleteket.

Bár soha nem került közvetlen kapcsolatba a kígyókkal, gyakran járt egy helyi tónál, ahol fogyasztásra szánt növényeket gyűjtött. A szakértők szerint a kígyó ürülékéből származó peték kerülhettek a szervezetébe.

Forrás: teraz.sk

Címkék: féreg, műtét, orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.