2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 26. 10:00, csütörtök | Kzélet
Forrás: tasr

Egyre több a daganatos megbetegedés Szlovákiában

Egyre több a daganatos megbetegedés Szlovákiában

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai alapján 2021-ben diagnosztizálták eddig a legtöbb rosszindulatú bőr- (7788), vastagbél- (4521) és emlődaganatot (3408).

„Míg a gyermekek körében az agydaganatos és a leukémiás esetek dominálnak világszerte, addig a felnőtt populációnál a bőr-, vastagbél-, végbél-, mell-, prosztata- és a tüdőrák. Az új megbetegedések száma Szlovákiában is növekszik, a járvány által érintett enyhe ingadozásokkal” - mondta a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ.

Az újonnan diagnosztizált vastag- és végbélrákos esetek a 70-74 éves korosztályban a legmagasabbak, az emlőrák pedig a 65-69 éves nők körében. „A női páciensek számának növekedése azonban már 35 éves kortól jelentkezik” – tette hozzá Veronika Daničová, az egészségügyi központ szóvivője. A rosszindulatú prosztatadaganat a 66 és 69 év közötti betegeknél volt jellemző.

Daničová rámutatott arra is, hogy Szlovákiában sokáig elhanyagolták az onkológiai adatokat. „Tavalyig elavult rendszerben működött az országos onkológiai regiszter, amely csak az adatok papírról történő kézi átírásával számolt, fejlesztési lehetőség nélkül. Nem tette lehetővé az elektronikus jelentéseket, sem az elektronikus nyomtatványok automatizált feldolgozását, azok ellenőrzését vagy javítását.”

„Az új rendszerrel és annak tervezett fejlesztésével, amely az orvosokat felesleges terhelése nélkül több releváns forrásból származó adatokat is figyelembe vesz, az NCZI 2022-ben többet tett az onkológiai adatok területén, mint az elmúlt 10 évben.” – tette hozzá Martina Nagyová, az egészségügyi adatkezelési részleg igazgatója. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a Szlovák Köztársaság Országos Onkológiai Nyilvántartása az év végéig frissítésre kerül.

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.